Baltijos šalys sulaukė Baltarusijos pasiūlymo dėl naftos importo

Baltarusija išsiuntė komercinius pasiūlymus dėl naftos importo Baltijos valstybėms, Lenkijai, Ukrainai, Kazachstanui ir Azerbaidžanui, pranešė Baltarusijos pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Krutojus.

„Mes išsiuntėme atitinkamus komercinius pasiūlymus. Visos galimos šalys – tai Ukraina, Lenkija, Baltijos šalys, Kazachstanas, Azerbaidžanas“, – sakė jis valstybinei naujienų agentūrai „Belta“.

„Visų mūsų gamyklų, „Baltarusijos naftos kompanijos“ komercinės tarnybos derasi beveik kasdien. Manau, kad netrukus sulauksime konkrečių alternatyvaus naftos tiekimo pasiūlymų“, – pridūrė D. Krutojus.

Komentuodamas derybas su Rusija dėl naftos tiekimo atnaujinimo įprastomis apimtimis, Baltarusijos vicepremjeras pripažino, jog jos kol kas nerezultatyvios.

„Jokių naujų niuansų derybose su Rusija dabar nėra. Mes ir toliau laikomės pozicijos, jog mokesčių perskirstymo Rusijos naftos pramonėje bei kasmet mums brangstančios rusiškos naftos sąlygomis neįžvelgiame jokios prasmės jos tiekėjams mokėti premijas dydžiais, dėl kurių buvo sutarta 2011 metais“, – sakė jis.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, po kelių nesėkmingų bandymų tiesiogiai su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu susitarti dėl rusiškos naftos kainos nuo 2020-ųjų, paskutinę praėjusių metų dieną nurodė pradėti alternatyvų šalies naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava. Anot A. Lukašenkos, alternatyvi rusiškai nafta į Baltarusiją turėtų būti tiekiama geležinkeliais, tam gali būti panaudotos ir dvi iš trijų Rusijos eksporto naftotiekio „Družba“ gijos, o tai reikštų rusiškos naftos tranzito per Baltarusiją sumažėjimą triskart.

Rusija Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų aprūpinimą žaliava nutraukė sausio 1-ąją. Tiekimas tik iš dalies buvo atnaujintas po kelių parų ir tik į vieną iš dviejų gamyklų – Novopolocko „Naftan“.

Abi baltarusių naftos perdirbimo įmonės dabar dirba minimalia apkrova, leidžiančia užtikrinti technologinį perdirbimo ciklą, naudodamos kuklias žaliavos atsargas bei gaudamos šiek tiek jos iš Rusijos.

Kremlius pastaruoju metu vis labiau spaudžia Baltarusiją, keldamas energijos išteklių kainas ir mažindamas subsidijas. Pasak Maskvos, Minskas turėtų sutikti su didesne ekonomine integracija, jei nori ir toliau gauti energijos išteklius Rusijos vidaus rinkos kainomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Lietuvos pasiūlymas bus brangiausias...

Kažkas

Kažkas portretas
Nusimaus kelnes:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių