Baltarusija skelbia sutarusi su Rusija dėl naftos ir dujų tiekimo

Baltarusija jai „palankiomis sąlygomis“ susitarė su Rusija dėl naftos ir dujų tiekimo 2021-aisiais, antradienį pareiškė Baltarusijos premjeras Romanas Golovčenka.

„Kaip visada, bet kokio pobūdžio derybas lydi tam tikros diskusijos dėl sąlygų. Tačiau iš esmės viskas Baltarusijai baigėsi geromis, palankiomis sąlygomis“, – sakė jis.

Baltarusijos vyriausybės vadovą cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Anot jo, pasirašytos sutartys su visais pagrindiniais Rusijos naftos eksportuotojais.

„Liko keli nelabai dideli tiekėjai, ir susitarimams su jais pasiekti liko grynai techniniai klausimai“, – pridūrė R. Golovčenka.

Žurnalistų paklaustas dėl rusiškos naftos tiekimo apimčių Baltarusijos perdirbimo gamykloms ateinančiais metais, jis sakė, jog „jas apspręs poreikis“.

„Rusija yra pasirengusi tiekti maksimalų kiekį – faktiškai tiek, kiek mums riekia perdirbti. Jei bus 18 mln. tonų, mes tiek ir perdirbsime. Tai, žinoma, apspręs poreikis“, – pabrėžė Baltarusijos premjeras.

Vienintelio gamtinių dujų tiekėjo Baltarusijai „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris ir Baltarusijos energetikos ministras Viktaras Karankevičius gruodžio 24-ąją Sankt Peterburge pasirašė protokolą, pagal kurį buvo nustatyta Baltarusijai tiekiamų rusiškų dujų kainų skaičiavimo tvarka 2021 metams.

„Dujų kainų lygis, dėl kurio šalys susitarė 2021 metams, praktiškai atitinka šių metų lygį, tačiau yra gerokai žemesnis už numatytą pagal formulę, kuri užfiksuota 2011 metų tarpvyriausybiniu susitarimu“, – patikslino Baltarusijos energetikos ministerija.

Šiemet rusiškos dujos Baltarusijai kainuoja 127 JAV dolerius už tūkstantį kubinių metrų.

Baltarusija, iš Rusijos per metus importuojanti 19-20 mlrd. kubų dujų, prognozuoja, jog Astravo branduolinė jėgainė jų poreikį gerokai sumažins.

R. Golovčenka antradienį taip pat pareiškė, jog veikti pradėjęs Astravo AE pirmasis reaktorius šalies išlaidas dujų importui sumažins maždaug 750 tūkst. dolerių per dieną.


Šiame straipsnyje: BaltarusijaRusijaDujosnafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Rusiškos dujos Belarusijai kainuoja 27 jav dolerius ,įdomu po kiek jie mums parduoda ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių