B. Obamos malonės sulaukė daugiau nei 200 kalinčių už narkotikus

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį, savo 55-ojo gimtadienio išvakarėse, sušvelnino bausmes 214 asmenų, nuteistų už narkotikus, o šis Amerikos lyderio malonės aktas yra didžiausias per ilgiau nei šimtmetį.

Baltieji rūmai nurodė, kad B. Obama sušvelnino bausmes naujai kalinių grupei, įskaitant 67 asmenis, nuteistus kalėti iki gyvos galvos..

Dauguma jų yra pripažinti kaltais dėl nesmurtinių nusikaltimų, daugelis – už kreko (prastos kokybės kokaino) laikymą arba platinimą.

Šis prezidento žingsnis „žymi daugiausia malonės suteikimų per vieną dieną mažiausiai nuo 1900 metų“, – sakė Baltųjų rūmų teisės patarėjas Neilas Egglestonas (Nilas Eglstonas).

B. Obama yra sušvelninęs bausmes iš viso 562 asmenims – „daugiau negu visi devyni ankstesni prezidentai kartu sudėjus“, pažymėjo N. Egglestonas.

Šis žingsnis yra dalis B. Obamos pastangų pertvarkyti JAV baudžiamojo teisingumo sistemą.

Jungtinės Valstijos šiuo metu pirmauja pasaulyje pagal santykinį kalinamų asmenų skaičių. Tarp kalinių neproporcingai didelę dalį sudaro juodaodžiai ir ispanakalbiai amerikiečiai.

Daugelis ekspertų nurodo, kad viena iš didelio kalinių skaičiaus priežasčių – įstatymai, numatantys privalomas laisvės atėmimo bausmes už kreką, kurie yra netgi griežtesni negu numatantys atsakomybę už gryno kokaino laikymą ir platinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių