B. Johnsono pažadai airių premjerui: po „Brexit“ nebus realių pasienio tikrinimų

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) per pirmą savo pokalbį telefonu su Airijos ministru pirmininku Leo Varadkaru (Lio Varadkaru) antradienį pažadėjo, kad po „Brexit“ nebus jokių naujų realių pasienio tikrinimų.

B. Johnsonas kolegai iš Airijos pažadėjo, kad net jei JK paliks Europos Sąjungą be jokio susitarimo spalio 31 dieną, jis niekuomet neįves realių patikrinimų pasienyje tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, informavo britų premjero atstovė.

Vis dėlto Didžiosios Britanijos premjeras dar kartą pabrėžė, kad dabartinis planas dėl apsidraudžiamosios priemonės, kuria siekiama užtikrinti laisvą judėjimą po „Brexit“ tarp į Didžiosios Britanijos sudėtį įeinančios Šiaurės Airijos bei ES valstybės narės Airijos Respublikos, yra nepriimtinas. „Kas dėl „Brexit“, premjeras aiškiai pasakė, kad JK paliks ES spalio 31 dieną, kad ir kas įvyktų“, – sakė Dauningo gatvės atstovė.

„Jis sakė, kad bet kokiu atveju vyriausybė tvirtai laikysis savo įsipareigojimo pagal Belfasto susitarimą ir niekuomet neįves fizinių patikrinimų ar fizinės infrastruktūros pasienyje“, – pridūrė B. Johnsono atstovė.

1998-ųjų Belfasto arba Didžiojo penktadienio susitarimas iš esmės nutraukė tris dešimtmečius trukusį tarpkonfesinį kraujo liejimą Šiaurės Airijoje tarp respublikonų ir junionistų ginkluotų grupuočių, ir, taip pat, britų ginkluotųjų pajėgų. Per konfliktą žuvo maždaug 3,5 tūkst. žmonių, daugelis – nuo Airijos respublikonų armijos (IRA) kovotojų veiksmų.

Patikrinimų pasienyje su Airija panaikinimas buvo laikomas pagrindiniu veiksniu, sumažinusiu įtampą. Tačiau po „Brexit“ šis pasienio ruožas taps išorine ES siena, todėl jis turėtų būti atitinkamai saugomas.

B. Johnsonas apie „Brexit“ derybas kalbėjo „draugiška dvasia ir pabrėžė, kad aiškiai teikia pirmenybę išstojimui iš ES su sutartimi, bet ji privalo būti tokia, kurioje būtų panaikinta ta apsidraudžiamoji priemonė“, sakė JK premjero atstovė. Tačiau ES lyderiai ne kartą sakė, kad neketina iš naujo derėtis dėl susitarimo, pasiekto su B. Johnsono pirmtake Theresa May (Tereza Mei), nors tą sutartį tris kartus atmetė JK parlamentas.

L. Varadkaras savo ruožtu pakartojo, kad apsidraudžiamoji priemonė, kuri įpareigotų Londoną laikytis Bendrijos prekybos taisyklių, siekiant išlaikyti JK ir Airijos sieną atvirą, yra „reikalinga“.

„Pažymėjęs, kad „Brexit“ derybos vyksta tarp JK ir ES, ministras pirmininkas paaiškino, jog ES vieningai laikosi požiūrio, kad derybos dėl pasitraukimo sutarties negali būti vėl pradėtos“, – sakoma Dublino pranešime. Jame taip pat pabrėžiama, kad vadinamosios alternatyvios priemonės, tokios kaip elektroniniai pasienio tikrinimai, galėtų ateityje pakeisti apsidraudžiamąją priemonę, tačiau patenkinami variantai dar turi būti surasti ir pristatyti.

L. Varadkaras pakvietė B. Johnsoną apsilankyti Dubline ir sakė norintis užmegzti ilgus ir glaudžius darbo santykius. Lyderiai sutarė ir toliau palaikyti ryšį, nurodė abiejų premjerų atstovai.

JK ir Airijos premjerai taip pat aptarė būtinybę atkurti autonominę Šiaurės Airijos vyriausybę, kurios veikla buvo sustabdyta 2017-ųjų sausį kilus ginčui tarp dviejų pagrindinių valdžią besidalijančių partijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BORIA

BORIA portretas
MALADIEC!!

matai

matai portretas
koks gerutis tas monarchu statytinis juk jie priprate prie aneksijos ir koloniju tai gal laikas baigt ta nostalgiska imperini nora valdyti visus nes airiai ir skotai tai atskiros valstybes ir uzteks to biurokratinio genocido....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių