Austrijoje 14-metis pasiųstas į kalėjimą už teroristinę veiklą

  • Teksto dydis:

Austrijos teismas antradienį skyrė aštuonių mėnesių įkalimo bausmę vienam 14-mečiui moksleiviui, palaikiusiam ryšius su islamo ekstremistais ir planavusiam susprogdinti bombą Vienos traukinių stotyje.

Sankt Pelteno mieste gyvenantis moksleivis dar buvo pripažintas kaltu dėl priklausymo „teroristinei“ organizacijai, ir pagal šį kaltinimą jam skirta dar ir lygtinė 16 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Kaltinamajame akte sakoma, kad paauglys, 2007 metais atvykęs iš Turkijos gyventi į Austriją su savo šeima, norėjo įvykdyti teroro išpuolį, paskui vykti į Siriją, prisidėti prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir dalyvauti „šventajame kare“.

Policija nurodė, kad berniukas buvo suimtas pernai spalį, kai „konkrečiai domėjosi, kaip galėtų įsigyti komponentų“ bombai pasigaminti, taip pat „planavo sprogdinti užtaisus viešose vietose, – kaip Vienos Vakarų traukinių stotis“, kuri yra svarbus geležinkelio mazgas.

Paauglio advokatas Rudolfas Mayeris (Rudolfas Majeris) sakė AFP, kad jo klientas, kuris „augo be tėvo“ ir kuriam artimiausiomis dienomis sukaks 15 metų, tik „žaidė su idėja“ pasigaminti bombą.

Perkeltas į specialią mokyklą problemų turintiems vaikams, kur „beveik nėra profesinio ugdymo galimybių“, berniukas „norėjo pripažinimo, norėjo kam nors priklausyti“, sakė R.Mayeris teisme.

„Įsivaizduokite propagandos jėgą jauniems žmonėms, kurie jaučiasi gyvenantys tuštumoje, kai jiems sakoma: „Tu gali padaryti kažką gera ir gauti pinigų ir moterų“, – kalbėjo advokatas.

Apie berniuko didėjančią radikalizaciją pareigūnams pranešė jo šeima.

Paauglio kompiuteryje, mobiliajame telefone ir žaidimų konsolėje policija rado smurtinių vaizdų ir IS propagandos. Pasak prokuroro, teisme kaltinamasis neparodė, kad jaustų kokią nors kaltę.

Vaikiško veido paauglys teisme pasirodė apsirengęs pilku džemperiu su gobtuvu. Tylėdamas jis išklausė prokuroro ir savo advokato įžanginių kalbų, po kurių žiniasklaidos atstovai turėjo išeiti iš teismo salės.

Kaltinamojo paauglio vardas neskelbiamas dėl jo amžiaus.

Jis laikomas areštuotas nuo sausio, kai pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas. Kaip nepilnamečiui jam gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Austrijoje, kaip ir kitose Europos šalyse, nuolat atsiranda žmonių, kurie išvyksta arba ruošiasi išvykti iš šalies ir dėtis prie „Islamo valstybės“ kovotojų.

Austrijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis šį kelią jau pasirinko daugiau nei 200 asmenų, tarp kurių yra ir moterų, ir nepilnamečių.

„Vaikai yra prievartaujami“

Viena tokių, norėjusių išvykti iš šalies, yra antradienį prieš teismą kitoje byloje Vienoje stojusi 16-metė, kuri buvo išteisinta dėl kaltinimų priklausymu „teroristinei“ organizacijai.

Musulmonišką apdarą vilkinti mergina teisme sakė, kad Islamo tikėjimą priėmė 2014 metais, nes jai „tai yra gražiausia religija“ ir todėl, kad „krikščionių vaikai yra prievartaujami“, pranešė agentūra „Austria Press“.

Pernai internete ji susipažino su Jusipu D., 18-mečiu čečėnu, kuris norėjo dėtis prie „Islamo valstybės“. Jiedu susituokė pagal musulmoniškus papročius, o kitą dieną jis išvyko į Siriją.

Ji norėjo sekti paskui jį, bet merginos mama atėmė jos pasą ir neleido išvykti.

Vasario mėnesį ji dar kartą pamėgino išvažiuoti, susitaupė 300 eurų autobuso bilietui į Stambulą, tačiau buvo suimta dieną prieš numatytą išvykimą.

Teisme mergina sakė mananti, kad jos vyras žuvo kovodamas Sirijoje.

„Kai myli, nori būti su savo vyru. Maniau, galėčiau gyventi kaip namų šeimininkė, – sakė ji, – gaminčiau valgyti, tvarkyčiau namus“.

„Austrijoje mane įžeidinėja, į mane spjaudo, kai aš išeinu apsigaubusi skraiste“, – sakė ji. Nemusulmonų žudymas „visai nėra gerai. Bet tai yra Islamo valstybė ir jie yra Islamo broliai“.

Ji taip pat sakė, kad vieną dieną, „kai bus suaugusi“, persikels į musulmonišką šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių