„Atogrąžų Trumpas“ J. Bolsonaro išrinktas Brazilijos prezidentu

  • Teksto dydis:

Buvęs armijos kapitonas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) sekmadienį buvo išrinktas Brazilijos prezidentu, pažadėjęs rinkėjams iš esmės pakeisti šios Lotynų Amerikos milžinės kursą.

Šis kraštutinių dešiniųjų pažiūrų politikas atstūmė daugelį brazilų savo atvira parama ankstesnio karinio režimo vykdytiems kankinimams ir rasistiniais, homofobiškais bei prieš moteris nukreiptais pasisakymais. Vis tik jam pavyko sėkmingai pasinaudoti visuomenėje tvyrančiu didžiuliu pykčiu dėl klestinčios korupcijos, didžiulio nusikalstamumo ir ekonominių negandų. 

Oficialūs duomenys, gauti suskaičiavus 99,99 proc. balsalapių, rodo, kad kontroversiškai vertinamas buvęs oro desantininkas antrajame prezidento rinkimų ture sekmadienį surinko 55,13 proc. balsų. Jo varžovas, kairiojo sparno kandidatas Fernando Haddadas (Fernandu Adadas) gavo 44,87 proc. balsų.

63 metų J. Bolsonaro prezidento pareigas pradės eiti sausio 1 dieną.

„Kartu pakeisime Brazilijos likimą“, – griežtu balsu sakė J. Bolsonaro savo pergalės kalboje, iš jo namų tiesiogiai transliuotoje socialiniame tinkle „Facebook“.

Šiuo tinklu politikas aktyviai naudojosi rinkimų kampanijos metu po to, kai rugsėjo 6 dieną per mitingą buvo užpuoliko sužeistas peiliu į pilvą.

Tamsų švarką vilkėjęs ilgametis Kongreso narys, sėdėdamas greta žmonos, pažadėjo „laikytis Biblijos bei Konstitucijos“  ir sakė: „Negalime toliau flirtuoti su socializmu, komunizmu, populizmu ir kairiojo sparno ekstremizmu“. 

Išrinktasis prezidentas žadėjo ginti „Konstituciją, demokratiją ir laisves“, atmesdamas oponentų  įspėjimus, kad jis gali mėginti pakreipti Braziliją autoritarizmo link. Tokius nuogąstavimus paskatino jo neslepiamas žavėjimasis 1964–1985 metais šalį valdžiusia brutalia karine diktatūra.

Tūkstančiai J. Bolsonaro šalininkų, mojuodami Brazilijos vėliavomis, užtvindė gatves aplink jo namus Rio de Žaneire, o dangų virš miesto nušvietė spalvingų fejerverkų salvės. 

„Visi šie žmonės netveria pykčiu dėl korupcijos ir nusikalstamumo. Mes esame su J. Bolsonaro. Žmonės pareiškė savo valią. Pirmą kartą jaučiuosi, kad man yra atstovaujama“, – sakė 38 metų juodaodis verslininkas Andre Luizas Lobo (Andrė Luisas Lobas), palaikęs J. Bolsonaro, nors šis kaltinamas rasizmu. 

Baltieji rūmai informavo, kad prezidentas Donaldas trumpas (Donaldas Trampas) paskambino J. Bolsonaro ir pasveikino jį su pergale rinkimuose.

„Atogrąžų Trumpu“ neretai pavadinamas J. Bolsonaro neslepia susižavėjimo Amerikos lyderiu.

Haddadas žada kovoti toliau

Kita stovykla neslėpė nusivylimo tokia rinkimų baigtimi ir žadėjo priešintis. 

F. Haddadas, buvęs San Paulo miesto meras, sakė, kad negailėdamas jėgų gins 45 mln. už jį balsavusių žmonių teises, J. Bolsonaro baigiantis rinkimų kampanijai pažadėjus, kad jis „išvalys“ Braziliją nuo „raudonųjų“.  

Padėjėjai sakė, kad 55 metų F. Haddadas nepaskambino  J. Bolsonaro pasveikinti jo su pergale.

„Fašistai!“- skandavo apsiašaroję F. Haddado šalininkai, susirinkę prie jo Darbininkų partijos būstinės San Paule.

„Negalvojau, kad brazilai balsuos už neapykantą, už ginklus“, – kūkčiodama sakė 31 metų moteris, įsisegusi ženklelį su užrašu „Ne jis“, turint galvoje J. Bolsonaro.

Politologai ir aktyvistai niūriai reagavo į J. Bolsonaro pergalę.

„Tai tamsi dienas Brazilijai. Brazilijos demokratija apimta visiškos krizės“, – sakė Markas Weisbrotas (Markas Veisbrotas) iš Vašingtone įsikūrusio Ekonomikos ir politikos tyrimų centro.

Aplinkosaugininkų organizacija „Amazon Watch“ įspėjo, kad J. Bolsonaro pergalė „reikš katastrofą Brazilijos Amazonijai“. Rinkimų kampanijos metu jis žadėjo neleisti, kad gamtos apsaugos programos trukdytų agropramonei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Wau!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių