Atmestas D. Trumpo veto gynybos finansavimo įstatymui

JAV Atstovų rūmai pirmadienį sudavė smūgį kadenciją baigiančiam prezidentui Donaldui Trumpui, atmetę jo veto gynybos finansavimo įstatymui ir atvėrę Senatui galimybę galutinai priimti šį teisės aktą valstybės vadovo paskutinėmis darbo dienomis.

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai 322 balsais prieš 87 patvirtino D. Trumpo mėgintą užblokuoti teisės aktą, numatantį, kaip paskirstyti 740,5 mlrd. dolerių (605,1 mlrd. eurų) gynybai ir su ja susijusioms sritims finansuoti. Šį projektą palaikė ne vien demokratai, bet ir 109 respublikonai.

Panašus balsavimas įvyks respublikonų dominuojamame Senate, kur įstatymą taip pat turi palaikyti mažiausiai du trečdaliai senatorių, kad prezidento veto būtų atmestas.

Po balsavimo Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi savo pareiškime pasmerkė „beatodairišką“ D. Trumpo veto ir ragino prezidentą „užbaigti paskutinės minutės chaoso kurstymo kampaniją“.

Ankstesnę dieną D. Trumpas nusileido respublikonų ir demokratų spaudimui, nenoriai pasirašęs projektą, pagal kurį numatoma skirti 900 mlrd. dolerių (735,4 mlrd. eurų) pagalbai dėl koronaviruso pandemijos ir ekonomikos gaivinimo pastangoms. Anksčiau prezidentas šį teisės aktą irgi grasino blokuoti.

D. Trumpo kapituliacija dėl COVID-19 pagalbos paketo ir gresiantis pirmasis jo veto atmetimas Kongrese yra naujausi blėstančios prezidento galios ženklai, jam ruošiantis palikti Baltuosius rūmus sausio 20 dieną.

2021-ųjų fiskalinių metų Nacionalinis gynybos įgalinimo įstatymas (NDAA) anksčiau šį mėnesį buvo priimtas Atstovų Rūmuose 335 balsais prieš 78, o vėliau patvirtintas Senate, kur jį parėmė 84 senatoriai ir 13 balsavo „prieš“.

Tačiau prezidentas vetavo NDAA, nes šiuo teisės aktu nepanaikinamas 1996 metų Komunikacijų padorumo įstatymo (CDA) 230-ąjį skyrius, numatantis apsaugos priemones interneto kompanijoms, ginančias jas nuo atsakomybės už vartotojų paskelbtą turinį.

D. Trumpas taip pat priešinosi NDAA nuostatoms, kad turi būti pervadintos kai kurios JAV karinės bazės, pavadintos generolų, per 1861–1865 metų JAV pilietinį karą vadovavusių secesionistinių, vergiją palaikančių Pietų valstijų pajėgoms, vardais.

Kartu su NDAA D. Trumpas per savo ketverius darbo Baltuosiuose rūmuose metus yra vetavęs devyni įstatymus. Kongresas iki šiol nebuvo surinkęs pakankamai balsų šio prezidento veto atmesti.

„Sustabdykite beprotybę“

Nekilnojamojo turto magnatui, besigiriančiam savo puikiais derybininko sugebėjimais, pastarosiomis dienomis vienas pažeminimas lydėjo kitą.

D. Trumpas kelias dienas grasino nepasirašysiantis pagalbos kovai su pandemija ir ekonomikos gaivinimo paketo, parengto jo paties iždo sekretoriaus ir sulaukusio plataus abiejų partijų palaikymo Kongrese.

Šis netikėtas pasipriešinimas kėlė grėsmę, kad nuo antradienio daugeliui federalinių įstaigų reikės sustabdyti darbą, o milijonai amerikiečių nesulauks ekonominės pagalbos, labai reikalingos siaučiant pandemijai.

Galiausiai prezidentas neatlaikė abiejų partijų spaudimo ir sekmadienį vakare pasirašė šį projektą savo privačiame kurorte „Mar-a-Lago“ Floridoje, nefilmuojant televizijos kameroms.

Tačiau stengdamasis neatrodyti pralaimėjusiu D. Trumpas paskelbė pareiškimą, kuriame pažėrė nusiskundimų dėl lapkričio 3-ąją įvykusių prezidento rinkimų ir tvirtino užsitikrinęs virtinę nuolaidų dėl pagalbos įstatymo.

Tarp D. Trumpo reikalavimų buvo raginimas padidinti tiesiogines išmokas amerikiečiams nuo 600 iki 2 000 dolerių (nuo 490 iki 1 634 eurų).

Atstovų Rūmai pirmadienį 275 balsais prieš 134 pritarė siūlymui padidinti išmokas iki 2 000 dolerių, bet šis žingsnis tikriausiai sulauks respublikonų pasipriešinimo Senate.

Nepriklausomas senatorius Bernie Sandersas grasino vėlai antradienį trukdysiantis atmesti gynybos finansavimo įstatymo veto sakydamas ilgą kalbą Senate, jeigu Kongreso aukštieji rūmai neleis balsuoti dėl 2 000 dolerių papildomų tiesioginių išmokų amerikiečiams.

Tokia taktika galėtų vilkinti teisės akto priėmimą ir padidintų spaudimą respublikonams, artėjant ateinantį mėnesį vyksiantiems rinkimams Džordžijoje dėl dviejų senatorių postų, galintiems nulemti, kuri partija kontroliuos aukštuosius rūmus.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas, pirmadienį paklaustas vieno žurnalisto, ar pritaria išmokų padidinimui iki 2 000 dolerių, atsakė teigiamai.

Keisti manevrai dėl pagalbos paketo pabrėžė D. Trumpo politinę izoliaciją. Pastaruoju metu prezidentas daugiausiai laiko praleisdavo žaisdamas golfą arba piktindamasis per „Twitter“ savo pralaimėjimu rinkimuose.

Žiniasklaidos magnato Ruperto Murdocho valdomas laikraštis „New York Post“, iki šiol reiškęs tvirtą palaikymą D. Trumpui, sekmadienį vakare paskelbė vedamąjį „Sustabdykit beprotybę“, kuriame pripažino, kad prezidentas rinkimus pralaimėjo.

„Pone prezidente, laikas užbaigti šį tamsų apsimetinėjimą, – sakoma straipsnyje. – Pone prezidente, suprantame, kad pykstate pralaimėjęs. Tačiau toliau eiti šiuo keliu yra pragaištinga. Jeigu paskutines dienas poste praleisite grasindamas viską sudeginti, būtent taip ir būsite prisimenamas.“

„Ne kaip revoliucionierius, o kaip anarchistas, laikantis degtuką“, – pabrėžė „New York Post“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių