Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai

Naujienų agentūra BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

– Lietuvoje šeštadienį pranešta apie 724 naujus COVID-19 atvejus bei devynis mirties atvejus. Sekmadienį paskelbta apie 412 naujų atvejų ir dar 12 mirčių. Sekmadienio duomenimis, pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 305,4 atvejo.

– Šeštadienį dalyje savivaldybių pradėtas skiepijimas nuo COVID-19 savaitgaliais. Vyresnio amžiaus gyventojai, mokytojai, pareigūnai, abiturientai ir sporto mokyklų atstovai paskiepyti „AstraZeneca“ vakcina.

– Už vakcinas atsakingas Jungtinės Karalystės ministras Nadhimas Zahawi šeštadienį pareiškė, kad iki rugsėjo tikimasi sukurti preparatų, suteikiančių apsaugą nuo naujų koronaviruso variantų, tinkamų vartoti vyresniems kaip 70 metų žmonėms.

– Visame pasaulyje nuo pandemijos pradžios patvirtintų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius iki sekmadienio ryto viršijo 126,7 mln., o COVID-19 aukų skaičius padidėjo iki 2,77 milijonų. Pagal infekcijos plitimo spartą pirmoje vietoje tebėra JAV, kur iš viso nustatyta per 30,2 mln. užsikrėtimo ir daugiau kaip 548 tūkst. mirties atvejų.

M.A.M.A apdovanojimai. Šeštadienį Kauno Žalgirio arenoje vykę M.A.M.A apdovanojimai sukėlė visuomenės pasipiktinimą dėl to, kad nesilaikoma karantino taisyklių. Kai kurie renginį pavadino „puota maro metu“. Policija sulaukė apie 30 pranešimų dėl galimų pažeidimų, ji aiškinasi situaciją. Sveikatos apsaugos ministerija teigė, jog renginys galėjo būti traktuotas kaip televizijos laidos filmavimas, tačiau tai rodo apatišką požiūrį į karantino suvaržymus. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, jog visi, pažeidę karantino režimo reikalavimus, turės prisiimti atsakomybę. Tuo metu kultūros ministras Simonas Kairys sakė, jog ši situacija neturėtų tapti priežastimi neatverti daugiau kultūros įstaigų.

„Auksiniai scenos kryžiai“. Šeštadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Vilniuje įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“. Geriausiu režisieriumi pripažintas Dalius Abaris už operos „Skrajojantis olandas“ pastatymą. Taip pat apdovanoti aktoriai Aistė Zabotkaitė bei Sergejus Ivanovas, šokėjai Marija Ivaškevičiūtė bei Nielsas Claesas, solistai Joana Gedmintaitė ir Tadas Girininkas. Įvertinti ir aktoriai, vaidinę spektaklyje „Respublika“, scenografė Lauryna Liepaitė, vaizdo projekcijų kūrėjas Mikas Žukauskas, kompozitorius Arturas Bumšteinas, choreografė Erika Vizbaraitė, dramaturgas Laurynas Adomaitis, internetinė (anti)utopija „#PROTESTAS“, spektaklis „Didysis sprogimas“, teatro dailininkė Janina Malinauskaitė bei spektaklio „Kvėpuojame drauge“ kūrėjai. Dėl epidemiologinės padėties apdovanojimų ceremonija vyko tuščioje salėje.

Atkurta muitinės sistema. Nuo antradienio sutrikusi muitinės veikla šeštadienį buvo atstatyta, tai šiek tiek sumažino vilkikų eiles Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. Kol kas sistema veikia bandomuoju režimu. Dėl sutrikusios veiklos vilkikai buvo tikrinami ne elektroniniu, o popieriniu būdu, todėl nusidriekė jų eilės – sekmadienio popietę pasienyje laukė apie 2 tūkst. vilkikų.

Įtampa Mianmare. Mianmaro saugumo pajėgos šeštadienį, kai chunta Ginkluotųjų pajėgų dienos proga sostinėje surengė karinį paradą, nukovė mažiausiai 91 žmogų, tarp kurių esama vaikų. Dvylikos šalių gynybos ministrai sekmadienį kartu pasmerkė įvykius Mianmare. Sumaištis šalyje tęsiasi nuo vasario 1-osios, kai kariškiai nuvertė ir suėmė civilinę lyderę Aung San Suu Kyi. Žmonėms reikalaujant grįžti prie demokratijos, šalyje prasidėjo sukilimas.

Protestai Baltarusijoje. Baltarusijos opozicijai atnaujinus protestus prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, milicija per dvi dienas sulaikė apie 500 žmonių. Masinės demonstracijos šalyje prasidėjo pernai rugpjūtį, A. Lukašenką paskelbus prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų diplomatai vadina suklastotais, nugalėtoju. Tačiau protestai per žiemą nuslopo, valdžiai ėmusis griežtų priemonių prieš jų dalyvius.

Sprogimas Indonezijoje. Sekmadienį prie vienos Indonezijos katalikų bažnyčios driokstelėjo sprogimas, kai joje buvo susirinkę katalikai švęsti Verbų sekmadienio. Įtariama, kad jį surengė du sprogdintojai. Policijos duomenimis, buvo sužeisti mažiausiai 14 bažnyčios darbuotojų ir tikinčiųjų.

Armėnijos premjero pareiškimas. Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sekmadienį pranešė, kad kitą mėnesį atsistatydins, tačiau ir toliau vadovaus vyriausybei iki pirmalaikių rinkimų birželio 20 dienos. Toks sprendimas yra dalis pastangų pažaboti politinę krizę šioje Kaukazo šalyje.

Žemės valanda. Miestai visame pasaulyje šeštadienį išjungė šviesas, kad paminėtų Žemės dieną. Šiemet pasaulinis renginys buvo skirtas atkreipti dėmesį į ryšį tarp gamtos naikinimo ir dažnėjančių įvairių ligų, tokių kaip COVID-19, protrūkių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai

labai portretas
taiklus kom pritariu ir dekoju uz logiska tiesa daugiau. tokiu senuku ir mes laimesim

iki

iki portretas
kokio asocial lygio nuvazavo socglobalistu libstatytiniai ir prezidentas nieko negali padaryt nes kitu atveju jo laukia Pakso likimas o tokie statytiniai kaip sabatauskas tik ir laukia komandos Fas o ka bekalbet apie moteri kuri dargi seimos nesukure bet prigimde vaiku ir siandien /kazkieno /nurodymu tyciojasi is garbingo zmogaus o kadangi sis zmogus yra atstovas tautynes mazumos totoriu kilmes tai sudaro di/rva tautynei neapykantai ir si moteris negali buti dargi aukle nes nezinia kokios /bobutes/ juos aukleja tai civilyte nelson ir nedelsiant si seima kartu su ja reikia isformuot nes tai tautos duobkasiai kartu su vyrusu ir simonytes strakaliojimu zmones junkites su Karzygiu ir darykit ka nors o as galiu nors kom palaikyt nes 84m einu ir mates visko bet tokios moralanarchijos stalinas su hitleriu pavydetu? ATSIBUSKITE siame biurokratdurnyne?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių