Amerika įspėja priešus: į kibernetines atakas atsakys puolamosiomis priemonėmis

  • Teksto dydis:

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) trečiadienį perspėjo Amerikos priešininkus, kad Vašingtonas dabar yra pasiruošęs į kibernetines atakas atsakyti kibernetinio karo puolamosiomis priemonėmis.

J. Boltonas sakė, kad dar prieš administracijai praeitais metais paviešinant savo kibernetinę strategiją D. Trumpas paskelbė įslaptintą įsaką, faktiškai atšaukiantį jo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos poziciją puolamųjų kibernetinių operacijų atžvilgiu. Patarėjas nurodė, kad D. Trumpas sumažino biurokratines kliūtis ir supaprastino procedūras, kad JAV kariuomenė galėtų sparčiau reaguoti į kibernetines atakas.

„Manau, tai yra kritiškai svarbu, nes galvoju, kad tuo atveju, jeigu mūsų priešininkai gali imtis prieš mus nukreiptų žingsnių kibernetinėje erdvėje ir nepajusti jokių pasekmių, jokio skausmo, nesumokėti jokios kainos, jie neturės jokių paskatų liautis mus atakuoti kibernetinėje erdvėje“, – J. Boltonas sakė per vieną renginį Vašingtone, organizuotą Alexander'o Hamiltono (Aleksandro Hamiltono) draugijos.

„Uždavinys – ne pradėti neribotą kibernetinį karą, o sukurti atgrasymo struktūras, priverčiant mūsų priešininkus suprasti, jog kai jie patys imasi puolamųjų kibernetinių veiksmų, jiems teks sumokėti neproporcingai brangiai. Taigi, jie pirmiausiai turi apie tai daug uoliau pagalvoti, prieš pradedami kibernetinę operaciją“, – aiškino jis.

Per šį renginį J. Boltonas atsakinėjo į klausimus labai įvairiomis temomis.

Kalbėdamas apie Iraną jis sakė, kad nors Teheranas sugebėdavo neutralizuoti ankstesnių sankcijų poveikį, šiitiška respublika junta sunkius padarinius, sukeliamus sankcijų, kurias Jungtinės Valstijos atnaujino nuo gegužės, kai D. Trumpas pasitraukė iš 2015 metų susitarimo dėl Irano branduolinės programos, pasirašytos Vašingtono ir penkių kitų galingųjų valstybių.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) trečiadienį perspėjo tėvynainius, kad jų ateinančiais mėnesiais laukia didesni ekonominiai sunkumai ir dėl jų kaltino Jungtines Valstijas.

Pirmadienį JAV grąžino daugiau sankcijų Irano naftos, dujų ir bankininkystės sektoriams. Jungtinės Valstijos taip pat ketina taikyti nuobaudas šalims ir Europos, Azijos arba bet kurių kitų regionų bendrovėms, jeigu jos nesiliaus importavusios Irano naftą.

J. Boltonas sakė, kad Jungtinės Valstijos suvokia, kad kai kurios šalys negali greitai liautis pirkusios naftą iš Irano. Iš jo žodžių buvo galima suprasti, kad Vašingtonas „pažeidėjoms“ yra linkęs suteikti daugiau laiko.

„Taip pat nenorime pakenkti draugams ir sąjungininkams“, – sakė J. Boltonas.

Vis dėlto jis perspėjo: „Prezidentas nedviprasmiškai pareiškė, kad mūsų tikslas – maksimalus spaudimas ir kad tai Irano naftos eksportą nustums iki nulio.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Žydai sau per daug leidžia, nedera jiems bandyt JAV manipuliuot.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių