Airija tikisi, kad J. Bideno išrinkimas paveiks „Brexito“ derybas

Demokratų partijos kandidato Joe Bideno pergalė JAV prezidento rinkimuose turės įtakos deryboms dėl Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos prekybos sutarties. Tai Airijos nacionaliniam transliuotojui RTE pareiškė šios šalies užsienio reikalų ministras Simonas Coveney`is.

Paklaustas, ar J. Bideno išrinkimas atsilieps deryboms dėl „Brexito“, kurių lemiamas etapas prasideda šią savaitę, ministras atsakė teigiamai. „Manau, kad tai turės įtakos, - teigė S. Coveney`is. – J. Bidenas yra tikras Airijos draugas, ir jis savo rinkimų kampanijos įkarštyje rado laiko tam, kad aiškiai pareikštų, jog sienos (tarp Airijos ir Šiaurės Airijos) grąžinimas dėl Didžiosios Britanijos politikos yra neleistinas“.

„Donaldo Trumpo ir Boriso Johnsono santykiai buvo glaudūs, buvo daug kalbama apie JAV ir Jungtinės Karalystės prekybos sandorio sudarymą artimiausiu metu“, - sakė S. Coveney`is. „Dabar, kai prezidentas bus J. Bidenas, manau, jog Dauningo gatvės 10-ajame name (Didžiosios Britanijos premjero rezidencijoje) reikėtų gerai pagalvoti apie tai, kad Airijos klausimas turėtų būti prioritetinis“, - pabrėžė URM vadovas.

Rugsėjo mėnesį komentuodamas Jungtinės Karalystės pasiūlytą įstatymą dėl vidaus rinkos, numatantį galimybę nesilaikyti su ES suderinto protokolo dėl Šiaurės Airijos, J. Bidenas parėmė ES ir Airijos poziciją. „Bet kokio JAV ir Jungtinės Karalystės prekybos sandorio sąlyga turi būti skaidrios sienos išsaugojimas Airijoje ir 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimo, garantavusio taiką Šiaurės Airijoje, tvirtumas“, - rašė demokratas savo tviteryje.

ES ir Didžiosios Britanijos derybose dėl naujų santykių Jungtinei Karalystei pasitraukus iš Bendrijos išlieka didelių nesutarimų. Vis dar nepavyksta pašalinti prieštaravimų tarp Londono ir ES, susijusių su ginčytinu Jungtinės Karalystės įstatymo dėl vidaus rinkos projektu, tebėra neišspręsti klausimai dėl vienodų ekonominės veiklos ir žvejybos sąlygų.


Šiame straipsnyje: AirijajoeBidenasBrexit derybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių