Seksualiniu prievartavimu kaltinto dvasininko auka tapo įtariamuoju

Monsinjorui 81-erių Juozapui Antanavičiui kunigo pareigas kainavęs sekso skandalas sukasi kitu kampu. Nuo dvasininko seksualiai neva nukentėjęs pasvalietis Dainius Č. atsisako duoti pareigūnams parodymus. Jaunuoliui pareikšti įtarimai turto prievartavimu.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Panevėžio apskrities policijos komisariato tyrėjai vakar veltui tikėjosi apklausti monsinjorą seksualiniu prievartavimu apkaltinusį ir už patirtą skriaudą iš jo namo bei 6 mln. Lt užsiprašiusį Dainių Č.

Lydimas advokato iš Vilniaus komisariate apsilankęs jaunuolis pasinaudojo teise tylėti.

Atsisakymą duoti parodymus byloje vaikinas motyvavo prašymu prie pareigūnų narpliojamos bylos prijungti dvasininkų jau išnagrinėtą bažnytinę bylą.

Joje priimtas sprendimas nebuvo palankus J.Antanavičiui – bažnytinis teismas ilgametį dvasininką pripažino įvykdžius lytinį nusikaltimą ir nušalino nuo visų kunigiškų pareigų.

Tačiau Dainiaus Č. prašymas veikiausiai liks nepatenkintas. Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko teigimu, bažnytinėje byloje liudiję žmonės pageidauja likti įslaptinti, kad jų patirtis neprasprūstų į viešumą, todėl atsisakoma bylą perduoti į pareigūnų rankas.

Svarstoma dėl ekspertizės

Turto prievartavimu įtariamas Dainius Č. dirba ir studijuoja politikos mokslus Danijoje, tačiau sugrįžti namo vaikinas galės dar negreitai.

Pas mamą Pasvalyje apsistojęs jaunuolis įpareigotas neišvykti iš Lietuvos ir porą kartų per savaitę registruotis Pasvalio policijos komisariate. Jam numatoma skirti psichiatrinę ekspertizę.

Iki šiol žiniasklaidos nevengusi įtariamojo mama netikėtai pasisukusios bylos aplinkybes atsisako komentuoti. Anot jos, tylėti pataręs sūnaus advokatas.

„Esame labai prislėgti. Mūsų skausmas viršija viską. Sūnus tik prašo Dievo, kad su juo nesusidorotų ir kad nenumirtų kunigas J.Antanavičius“, – „Sekundei“ teigė įtariamojo motina.

Tačiau, anot jos, Dainius pasiryžęs savo tiesą visuomenei atskleisti pasibaigus ikiteisminiam tyrimui.

Moteris tvirtina, jog Panevėžio pareigūnų tyrimas – ne paskutinis šioje istorijoje.

Turto prievartavimu iš dvasininko įtariamas jaunuolis, pasak mamos, pasiryžęs gintis Strasbūro Žmogaus Teisių Teisme bei vėl kreiptis į Šventąjį Sostą Vatikane.

Dvasininkas gina orumą

Į pareigūnus dėl turto prievartavimo kreipęsis monsinjoras Juozapas Antanavičius motyvuoja, jog ir nuteistasis mirti turi teisę į paskutinį žodį.
„Jei nieko nedarysiu, visi galvos, kad esu kaltas“, – yra teigęs dvasininkas.

Pasak jo, jį lytiniu nusikaltimu apkaltinęs Dainius Č. tik siekia šiokiu būdu finansiškai pasipelnyti. Monsinjoras neigia prieš daugelį metų nuskriaudęs tuomet dar tik 17-os metų paauglį. Kunigas tikina netgi fiziškai nebūtų pajėgęs įveikti už save aukštesnio ir daugiau jėgos turinčio jaunuolio.

J.Antanavičius tvirtina, jog jam daug sveikatos kainavusio seksualinio skandalo šaknys siekia dar sovietinius laikus. Esą už tai, kad nesutiko bendradarbiauti su KGB, saugumo buvo apjuodintas ir sulaukęs pažado už tokį nepaklusnumą riaugėti visą gyvenimą.

Monsinjoras yra teigęs, kad tyrimą dėl lytinio nusikaltimo atlikęs bažnytinis teismas nesugebėjo įsigilinti į visas aplinkybes, nes bažnyčia neturi kompetentingų ekspertų.

Vyskupas J.Kauneckas taip pat yra prasitaręs, jog ir pats turėjęs abejonių dėl monsinjorui mestų kaltinimų pagrįstumo, tačiau netrumpai trukęs bažnytinis tyrimas atskleidė, kad dvasininko sutaną sutepusi nuodėmė.


Šiame straipsnyje: dvasininkasIšnaudojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių