Sukurta kamera galinti pamėgdžioti žmogaus akies judesius

Vokietijos mokslininkai sukūrė robotizuotą kamerą, kuri imituoja akies judesius ir gali judėti 5 kartus greičiau, nei žmogaus akis.

Kaip praneša technologijos.lt, tokiu išradimu noriai pasinaudotų psichologijos, žmogaus ir mechanizmų sąveikos, bei kitų sričių tyrėjai, kuriems reikia tiksliai stebėti tiriamųjų akių judesius. Žvilgsnis gali atskleisti ne tik kas yra žmogaus dėmesio centre, bet ir suteikti žinių apie subjekto būseną ir ketinimus.

Dabar naudojamos sistemos, skirtos sekti žvilgsniui, susideda iš akių judesius fiksuojančios programinės įrangos ir ant galvos tvirtinamos kameros. Tačiau šios sistemos netobulos: retkarčiais jos nesugeba užregistruoti itin greitų akies judesių, todėl pateikia netikslią informaciją.

Tyrėjų komanda iš Miuncheno Technikos Universiteto, Taikomosios mechanikos instituto jau keletą metų dirbo kurdama sistemą, kuri galėtų atkartoti žmogaus akies judesius. Mokslininkų ankstesniame projekte sukurta sistema galėjo kamerą judinti tik 2 laisvės laipsniais. Dabar tyrėjas iš šios komandos Thomas Villgrattneris pristatė naują, patobulintą mechanizmą, kuris leidžia kamerą judinti ne 2, o 3 laisvės laipsniais.

Ši robotizuota vaizdo kamera gali būti nukreipta bet kuria kryptimi. Taip pat ji ne tik sugeba imituoti pačius tankiausius žmogaus akies judesius, kurių greitis siekia 500 laipsnių per sekundę, bet ir pasiekti daug didesnį – 2500 laipsnių per sekundę greitį. Dabar pagamintas kameros prototipas sveria tik apie 100 gramų.

Naujajame įrenginyje naudojamos pjezo pavaros. Šios pavaros per prizminę jungtį valdo strypelius, kurie sukioja kameros rėmelį. Villgrattnerio teigimu, ši sistema buvo sukurta žmogaus regėjimo tyrimų eksperimentams, tačiau ji gali būti panaudota ir nuotoliniam akių sekimui, su akimis susijusiems "Ozo burtininko" testams ir dirbtinėms humanoidų akims.

 


Šiame straipsnyje: kameraakis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių