Prancūzijos startavusi raketa „Sojuz“ iškėlė kelis karinius palydovus

Rusijoje pagaminta raketa nešėja „Sojuz“ penktadienį pakilo iš Europos kosmodromo Prancūzijos Gvianoje ir iškėlė į žemąją orbitą šešis karinius arba karinės ir komercinės paskirties palydovus.

Iš Europos kosmoso agentūros (ESA) bazės Pietų Amerikoje rusų raketa „Sojuz“ startavo jau antrą kartą.

Jos 2,2 tonos sveriantį krovinį sudarė Prancūzijos palydovas „Pleiades 1“, siųsiantis iš žemosios orbitos trimates spalvotas nuotraukas, kurios bus naudojamos tiek kariškių, tiek kitose srityse.

Antrąjį „Pleiades“ palydovą planuojama paleisti 2013 metų pradžioje.

760 mln. eurų (2,62 mlrd. litų) vertės „Pleiades“ projektas finansuojamas daugiausiai Prancūzijos gynybos ministerijos,; šiuos palydovus gamina Italijos ir Prancūzijos bendra įmonė „Thales Alenia Space“, nurodė Prancūzijos nacionalinis kosminių studijų centras (CNES).

Tarp iškeltų aparatų buvo keturi mikropalydovai ELISA, kurie bus naudojami išbandant naują Prancūzijos karinę sistemą, skirtą aptikti radarus iš kosmoso pagal jų skleidžiamus elektromagnetinius signalus. Jeigu bandymai bus sėkmingi, pirmasis prototipas į kosmosą bus iškeltas maždaug 2020 metais.

Šeštasis aparatas - nedidelis Čilės karinis stebėjimų palydovas SSOT, siųsiantis vaizdus, kurių skiriamoji geba - 1,45 metro.

Šaltojo karo metais Sovietų Sąjungoje sukonstruotos raketos „Sojuz“ mažai skiriasi nuo raketų nešėjų, kurios 1957 metais į orbitą iškėlė pirmąjį palydovą „Sputnik“, o 1961 metais - kosminį laivą, kuriuo skrido pirmasis kosmonautas Jurijus Gagarinas.

Iš Kuru kosmodromo šios raketos startuoja pagal komercinį susitarimą tarp Rusijos ir bendrovės „Arianespace“, taip pat gaminančios ESA sunkiąsias raketas nešėjas „Ariane 5“ ir mažesnės galios raketas „Vega“.

Spalio 21 dieną raketa „Sojuz“ pirmąkart startavo iš Pietų Amerikos, iškeldama pirmuosius du Europos navigacinės sistemos „Galileo“ palydovus.

Iki tol „Sojuz“ raketos kildavo tik iš Rusijos kosmodromo Plesecke ir Baikonūro kosmodromo Kazachstane.


Šiame straipsnyje: Sojuz

NAUJAUSI KOMENTARAI

aftariui

aftariui portretas
berasti, pradzioj bent pradine baik!

WASP

WASP portretas
Ar nuo kada "Sojuz" tapo prancuziška raketa? Kiek žinau, kaip domina kosmosas, tai prancuzų visų raketų serija vadinasi "Arian". Rusų kosmine technika iškeliauja iš Plesecko/Baikonuro kosmodromų, o prancuzų iš Kuritibos, Pietų Amerikos Prancuzijos užjūrio departamente. Nieko nuostabaus, prancuzai su rusais geri draugai nuo antrojo Pasaulinio karo, jei ne nuo anksčiau, todėl jie bendradarbiauja daugėlyje žmogaus veiklos srityse, nes ir tie, ir kiti Europoje turi savita kultūros paveldą ir nori tapti rimtu atsvarų JAV atžvilgiu. Prancuzijos narystė NATO tik "ant popieriaus".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių