Naujoji kopimizmo religija Švedijoje arba kaip tikėti į informaciją?

20 m. filosofijos studentas Aizekas Geršonas (Isak Gerson) iš Upsalos universiteto (Švedija) yra naujausios pasaulio religijos – kopimizmo – dvasinis lyderis. Šių metų sausio 5 d. Švedijos vyriausybė pripažino Kopimizmo Bažnyčią religija ir įteisino jos veiklą šalyje. Pavadinimas „kopimizmas“ kildinamas iš anglų kalbos frazės „copy me“ („kopijuok mane“). Ką išpažįsta kopimistai? Ogi dalijimąsi failais. Plačiau apie naująją religiją portalui „NewScientist.com“ pasakoja jos dvasinis lyderis.

Tad kokia gi yra ta naujoji dalijimosi failais religija kopimizmas?

Mes susibūrėme prieš maždaug 15 mėnesių (2010-ųjų rudenį). Mes tikime, jog informacija yra šventa, kaip šventas yra ir informacijos kopijavimo aktas.

Kokia prasmė dalijimąsi failais paversti religija? Kodėl savo sambūrį apibrėžiate kaip religinę bendruomenę, užuot įsteigę paprasčiausią vienminčių klubą?

Nes mes suvokiame mūsų judėjimą kaip religinę grupę. Bažnyčia mums atrodo esanti tinkamas būdas organizuoti mūsų judėjimą.

Ar buvo sunku tapti oficialia religija?

Mes tokį tikėjimą išpažinome jau keletą metų, ir vieną dieną kilo mintis – kodėl mums šio tikėjimo neįregistravus? Buvo pakankamai sudėtinga. Valdžios organai buvo nusistatę gana dogmatiškai. Kad būtume oficialiai pripažinti, mums prireikė trijų mėginimų ir daugiau kaip vienerių metų.

Koks buvo esminis kriterijus, kurį reikėjo įvykdyti, norint tapti oficialia religija?

Įstatymuose apibrėžiama, jog norint įsteigti naują religiją, reikia suburti organizaciją, kuri savo ritualuose praktikuoja maldą ar meditavimą.

Kaip meldžiasi arba medituoja kopimistai?

Vienas iš mūsų ritualinių apeigų fragmentų yra toks: pagarbindami informaciją, mes atliekame jos kopijavimo aktą.

Vadinate tai kopi-aktingu (angl. – „copy acting“). Ar savo apeigų ritualus atliekate konkrečioje savo šventovėje, kaip, pavyzdžiui, religines apeigas bažnyčiose vykdantys krikščionys?

Taip, mes susitinkame, tačiau tai nebūtinai turi būti fizinė patalpa. Tai gali būti serveris ar tinklalapis.

Kaip galima numanyti, kopimizmo tikėjime tam tikrų ypatingos svarbos simbolių?

Taip. Vienas iš tokių yra „kopimi“ (nuo angl. „copy me“) logotipas: raidė „K“ įkomponuota į piramidę. Tai – simbolis, kuriuo internetinėje erdvėje siunčiamas ženklas, jog norite būti „nukopijuotas“ (norite pasidalyti informacija). Šiuo simboliu galite ženklinti savo tinklalapius, tinklaraščius, knygas, programinę įrangą, jei neprieštaraujate, jog jame esanti informacija būtų kopijuojama ir platinama. Tačiau yra ir simbolių, kurie tiesiogiai reprezentuoja ir vykdo kopijavimo aktą – pavyzdžiui, „CTRL+V” ir „CTRL+C”.

Kodėl informacija ir dalijimasis ja jums yra toks svarbus?

Informacija yra kertinis visa ko, kas mus supa ir kuo mes tikime, elementas. Kopijavimas yra būdas dauginti informacijos vertę.


Kokia jūsų nuostata į nelegalų dalijimąsi failais?

Manau, kad autorystės įstatymai yra labai problematiški, ir mažų mažiausiai turi būti pergalvoti, perrašyti. Aš siūlyčiau daugelio iš jų apskritai atsisakyti.

Išeitų, bet koks dalijimasis failais turėtų būti legalus?

Absoliučiai.

Jūs tik mėginate paskleisti apie save žinią ar kuriate rimtą religiją?

Mes tuo tikime jau keletą metų.

Kaip į jūsų atsiradimą reagavo kitos, gerokai anksčiau susiformavusios religijos?

Su jų atstovais dar neteko bendrauti, bet tie, su kuriais turėjome progos pasikalbėti, buvo labai susidomėję ir smalsūs – jie mus vertina kaip įdomų reiškinį.

Ar kopimizmą išpažįstantieji iškilus reikalui galėtų atsiskirti nuo Kopimizmo Bažnyčios?

Niekada apie tai nesusimąstėme. Bet jei jau netiki mūsų vertybėmis, tuomet, man rodos, būti mūsų bendruomenės nariu nėra jokios prasmės. O jei mūsų vertybes išpažįsti, būti atskirtas nuo Kopimizmo Bažnyčios negali.

Kiek narių vienija jūsų tikėjimas?

Maždaug 3 tūkstančius.

Kaip tu pats tapai kopimistu?

Mūsų tinklalapis šiuo metu neveikia dėl per didelių lankytojų srautų, bet kai jo veikla bus atnaujinta, jame galėsite pasiskaityti apie mūsų vertybes. Jei joms pritarsite, galėsite užsiregistruoti tinklalapyje.

Ar su kopimizmu siejama kokia nors dievybė?

Ne, tokios nėra.

Ar Džiulijanas Asandžas (Julian Assange) yra aukščiausiasis kopimizmo dvasininkas?

Ne. Su juo mūsų nesieja niekas.

Ar kopimizme kas nors kalbama apie gyvenimą po mirties?

Ne. Kaip religija mes nesame taip labai susitelkę į žmogų.

Galbūt galėtų būti skaitmeninis gyvenimas po mirties?

Informacija nepasižymi tokia savybe kaip gyvenimas. Tačiau informacija gali būti užmiršta. Tiesa, kol ji bus kopijuojama, to nenutiks.

A. Geršonas yra 20-metis Upsalos universiteto (Švedija) filosofijos studentas, kartu su Gustavu Naipu (Gustav Nipe) – Švedijos Piratų partijos nariu – ir kitais bendraminčiais įkūręs Kopimzimo Bažnyčią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių