Geraširdžiai nuo pražūties išgelbėjo nykstančių ūdrų jauniklę Raselę

Geraširdžių žmonių dėka, nuo pražūties išgelbėta į Raudonąją knygą įrašyta europinės ūdros jauniklė.

Pasak Kaune įsikūrusios Gyvūnų globėjų asociacijos (GGA) vyriausiosios specialistės Lilijos Grėblikienės, vos poros mėnesių mažylę, pavadinta Rasele, į jų būstinę pristatė Vengerskų kaime, Raseinių rajone, gyvenanti šeima.

„Ūdros jaunikliai su mama gyvena maždaug iki 12 mėnesių, todėl tokio amžiaus jauniklis be mamos būtų iš karto žuvęs“.

Spėjama, kad jauniklės motina galėjo žūti brakonierių tinkluose, kaip Lietuvoje dažnai ir pasitaiko.

GGA atstovai džiaugiasi, kad jauniklė jau maitinasi. „Niekada neaišku, kas bus su paliktu laukiniu jaunikliu“, – teigė L.Grėblikienė.

Rasytė šeriama žuvimi ir jau šiek tiek atkutusi. Ją buvo bandyta šerti ir atskiestu ožkos pienu, tačiau netrukus paaiškėjo, kad jauniklė tokio pieno netoleruoja.

Tiesa, L. Grėblikienė baiminasi, kad Rasytė gali turėti problemų su akytėmis. „Dar bijau komentuoti, tikiuosi, jai nieko blogo nenutiks“.

Tolimesnis Raselės likimas nežinomas. Kol kas ja rūpinamasi GGA būstinėje Kaune.

Ką daryti, jeigu gamtoje pastebėjote paliktą gyvūno jauniklį?

Niekada negriebkite jo iš karto, stebėkite kelias dienas ir įsitikinkite, kad jauniklis tikrai liko be tėvų.

Neglostykite. L. Grėblikienė pasakoja, kad tėvai dažnai pasislepia, jeigu pamato, kad kažkas artėja prie jų jauniklio. Todėl žmonės klaidingai pagalvoja, kad jis apleistas ir ima jį liesti. Tačiau tai yra šiurkšti klaida: „Palietus stirnos jaunikį, grąžinti jį į laisvę jau neįmanoma“.

Jeigu nesate tikri, kaip elgtis toliau, kreipkitės pagalbos į specialistus. GGA nariai visuomet pasirengę atsakyti į panašius klausimus ir paaiškinti, kaip viską padaryti teisingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių