Spalvinga Skulptūrų parke esančio rūsio praeitis

Kauburėlis su laiptais ir užmūrytais langais, primenantis rūsį, turi seną ir spalvingą praeitį. Jis mena Napoleono laikus, kai Klaipėda ruošėsi gintis nuo prancūzų armijos antplūdžio.

Lygiai prieš 200 metų Klaipėdos prieigose buvo supilti 8 trikampiai pylimai ir ant jų stovėjo po tris artilerijos pabūklus. Taip Klaipėda ruošėsi pasitikti Napoleono kariauną. Tačiau garsusis karvedys uostamiesčio taip ir nepasiekė, Tilžėje susitikęs su Prūsijos karaliene Luize, Klaipėdą aplenkė.

Iš tų aštuonių to meto gynybinių įrenginių Klaipėdoje šiandien liko vos du: vienas – senųjų miesto kapinių, dabartinio Skulptūrų parko prieigose, kito liekanos – Koncertų salės pastato kiemelyje.

„Šis objektas svarbus ir šiandien. Tai rodo tuometinės Klaipėdos miesto ribas, kokio dydžio tas miestas buvo ir tarsi paaiškina, kodėl šioje vietoje atsirado kapinės“, – pasakojo istorikas klaipėdietis Dainius Elertas.

Po visų Napoleono karų pylimą dabartiniame skulptūrų parke XIX am. pabaigoje pritaikė rekreacijai, jis pakliuvo į privatų sklypą, ten buvo įrengta kiniško stiliaus lauko kavinukė-vyninė su riestais stogo kraštais, teigia istorikai. Tai liudija iki šiol likę laiptukai ir rūsys.

Sklido gandai, kad tai laidojimo rūsys, tačiau tai netiesa. Gali būti, kad karo metais ten buvo laikomi mirusieji, kol juos palaidodavo.

„Šis rūsys – konkretus napoleonmečio palikimas Klaipėdoje. Jis turi savo istoriją ir vertę, bet nelabai kam tai rūpi. Jį reikėtų kažkaip pažymėti, nes iš to laikmečio tokių objektų daugiau mes neturime“, – tvirtino D.Elertas.

Informaciją apie šio rūsio vertes esą turi visos atsakingos tarnybos, tačiau, pasak istoriko, jokių žingsnių nedaro, kad įamžintų 200 metų senumo palikimą.


Šiame straipsnyje: rūsys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Planai

Planai portretas
Ar ne skulptūrų parke tas rūsys? O ar jis niekieno? Gal sąvininkas kitokių planų turi? Kam svetimu turtu domėtis?

agentas

agentas portretas
Tokią vertę turintis objektas yra visų turtas.

a

a portretas
nu kai suomiai sutvarkys meridiana,tada prancuzai imsis rusio.laukit...ziniu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių