Kristoforai - nusipelniusiems vilniečiams (papildyta)

Penktadienio vakarą vienuoliktą kartą Vilniaus rotušėje pagerbti labiausiai miestui nusipelnę vilniečiai.

Dešimt Vilniaus miesto globėją – šv. Kristoforą simbolizuojančių statulėlių tradiciškai įteiktos už nuopelnus mokslui, teisėsaugai, medicinai, švietimui, kultūrai ir menui, sportui, verslui, turizmo plėtrai, Vilniaus įvaizdžio formavimui, taip pat architektūros srityje ir už labdaringą veiklą.

Uždaro vakaro metu kviestinei publikai koncertavo jauni, tačiau Lietuvoje jau gerai žinomi atlikėjai - Ieva Prudnikovaitė, Jeronimas Milius, Evelina Anušauskaitė. Šiemet pirmą kartą buvo įteikta ir jubiliejinė - 100-oji statulėlė.
 
Labiausiai miestui nusipelnę vilniečiai:

Už Vilniaus architektūros tradicijų puoselėjimą  Šv. Kristoforo apdovanotas architektas Vytautas Edmundas Čekanauskas, šiuo metu kovojantis su sunkia liga.

Architekto kūriniai išsibarstę po visą sostinę – tai Lietuvos kompozitorių sąjungos gyvenamasis kvartalas Žvėryne, Lazdynų gyvenamasis rajonas, Dailės parodų rūmai Vilniaus senamiestyje, Žemės ūkio ekonomikos instituto pastatas Z.Sierakausko gatvėje, Vyriausybės rūmai, Adomo Mickevičiaus paminklas. Atkūrus nepriklausomybę V. E. Čekanauskas sėkmingai darbavosi prie įvairių Vilniaus objektų – geležinkelio stoties, Šv. Jono Bosko bažnyčios – rekonstrukcijos.

Architekto projektuose puoselėjamos pagrindinės vertybės – subtilumas, formų paprastumas, Vilniaus architektūros savitumo išlaikymas. Taip pat reikšminga ilgametė V. E. Čekanausko pedagoginė veikla Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedroje. Architektas niekada nepasidavė gigantomanijos idėjoms, visada kantriai ir labai atsakingai ieškojo subtiliausio, kiekvienai vietai tinkamiausio sprendimo Tai, ką šiandien vadiname naujosios Vilniaus architektūros savitumu, didele dalimi yra V. E. Čekanausko nuopelnas.
    
Rimvydas Antanas Čaplinkas Šv. Kristoforo apdovanojimu pagerbtas už nuopelnus kultūrai, atgaivintas Vilniaus gatvių istorijas. Jo gyvenimas – turiningas ir ypač reikšmingas atgaivinant ir įamžinant Vilniaus istoriją, gatves, žmones ir jų buitį savo knygose.
    
Už įkvepiantį gyvenimo būdą Šv. Kristoforo apdovanojimas įteiktas keliautojui Algimantui Jucevičiui, Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentui, keliautojų klubo pirmininkui. Keliautojas per 17 metų yra surengęs 5 turiadas į Kaukazo kalnus, kuriose dalyvavo tūkstančiai žmonių. A.Jucevičius yra savaitgalinių „Snaigės“ žygių iniciatorius, pėsčiomis nueinantis dešimtis kilometrų ir pažymintis posūkius bei pavojingas vietas, kad su šypsena finišą pasiektų net iki tūkstančio laimingų vilniečių. Keliautojas kupinas neįtikėtinos energijos, neblėstančios meilės žmogui ir gamtai, pagarbos ir jautrumo esančiam šalia. Visą gyvenimą jis rodė pavyzdį aplinkiniams.
    
Pedagogė Juzė Drobnienė apdovanota „Už visuomenei sugrąžintus vilniečius“. Vilniaus „Gijos“ jaunimo mokyklos direktorei Šv. Kristoforo statulėlė įteikta už dėmesį ir meilę kiekvienam vaikui, nuoširdžius santykius su mokinių tėvais, pagalbą vaikams ir tėvams krizinėse situacijose, socialiai teisingos aplinkos kūrimą, teigiamo požiūrio į gyvenimą puoselėjimą, iniciatyvas tobulinant mokyklos veiklą.
J. Drobienė baigė Vilniaus universiteto ekonominės kibernetikos studijas, magistro laipsnį įgijo Vilniaus pedagoginiame universitete. Pedagogė mokytojavo globos namuose, nuo 1995 metų vadovauja Vilniaus „Gijos“ jaunimo mokyklai. Kėlė kvalifikaciją daugybėje kursų, parengė nemažai autorinių darbų, skaito paskaitas Lietuvos mokytojams, ugdymo įstaigų vadovams, užsienio svečiams.
    
Globos namų direktorei Petronėlei Valatkevičienei Šv. Kristoforo statulėlė įteikta „Už didelį rūpestį mažaisiais miestelėnais“, už ilgametį, nuoširdų ir pasiaukojantį darbą, kūdikių ir vaikų globos, visaverčio ugdymo ir sveikatos priežiūros organizavimą, už aktyvią veiklą ieškant ir surandant vaikams naujas šeimas. P. Valatkevičienė rūpinasi kūdikiais ir vaikais, kurie dėl įvairių priežasčių negali gyventi savo biologinėse šeimose arba jų priežiūra reikalauja specialiųjų ir profesionalių žinių. Globos namų direktorės pastangomis kūdikių namuose pagalba teikiama ir tėvams, įgyvendinta daug pažangių įdėjų slaugant ir gydant sunkių raidos sutrikimų turinčius kūdikius ir vaikus. Įstaigos vadovės iniciatyva rekonstruoti Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namai. Jos pastangų dėka pagerėjo kūdikių ir vaikų gyvenimo sąlygos, sumažėjo sergamumas, pagerėjo ankstyvosios reabilitacijos ir ugdymo paslaugų teikimas. Subūrusi darnų kolektyvą įstaigos vadovė sukūrė ir įdiegė naujus ir modernius darbo metodus. P. Valatkevičienės dėka daugelis vaikų atrado naujas šeimas ar sugrįžo gyventi pas tėvus.

Nominacijoje „Už tylią viltį miesto šurmuly“ apdovanotas kunigas Ričardas Doveika. Jam įteikta jubiliejinė - 100-oji statulėlė. Kunigas R. Doveika – visų gerbiamas ir mylimas, maldingas, pelnęs žmonių pasitikėjimą tikėjimo puoselėjimu ir bendruomenės telkimu.

1992 metais jis įstojo į Kauno kunigų seminariją ir Vytauto Didžiojo Universiteto Teologijos fakultetą. 1998 m. įšventintas į kunigus. Metus dirbo vikaru Vilniaus Palaimintojo Matulaičio parapijoje. Vėliau studijavo Romoje, popiežiškajame Laterano universitete. Nuo 2002 metų iki 2008 – Vilniaus Arkikatedros bazilikos administratorius, 2006-2008 m. – arkivyskupijos kancleris, nuo 2008 m. rugpjūčio – Lietuvos Vyskupų konferencijos Generalinio Sekretoriaus padėjėjas.
    
Šv. Kristoforo apdovanojimas medikui, profesoriui habilituotam daktarui Aleksandrui Laucevičiui, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų generaliniam direktoriui, įteiktas „Už pagarbą žmogui ir medicinai“. Pagrindiniai profesoriaus moksliniai interesai – kardiovaskulinių ligų prevencija, ūminių koronarinių sindromų diagnostika ir gydymas. A. Laucevičius yra paskelbęs daugiau kaip 250 mokslinių darbų įvairiomis kalbomis, yra 20 racionalizacinių pasiūlymų autorius, 3 išradimų bendraautoris. Profesorius ypač džiaugiasi jo inicijuotu ir 2008 metais baigtu Europos struktūrinių fondų projektu „Rytų ir pietryčių Lietuvos gyventojų sergamumo ir mirštamumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų mažinimas modernizuojant ir optimizuojant sveikatos priežiūros sistemos infrastruktūrą bei teikiamas paslaugas“. Šiais metais išleido vadovėlį „Klinikinės kardiologijos pagrindai“. Profesorius studijavo VU Medicinos fakultete, stažavosi Vokietijos universiteto Kardiologijos klinikoje. Profesoriui suteiktas Nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas, jis apdovanotas Nusipelniusio Lietuvos gydytojo garbės ženklu. A. Laucevičius – puikus vienos didžiausių šalies gydymo įstaigų vadovų. Jis yra VU ligoninės Santariškių klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro direktorius, VU širdies ir kraujagyslių ligų klinikos vedėjas, Lietuvos kardiologų draugijos pirmininkas, JAV kardiologų kolegijos tikrasis narys, Europos širdies asociacijos tikrasis narsys, VU senato narys, VU Medicinos fakulteto tarybos narys. 
   
Kompozitorei Onutei Narbutaitei įteiktas apdovanojimas „Už pasauliui skambantį Vilnių“. Kompozitorė baigė Lietuvos konservatorijos prof. J. Juzeliūno kompozicijos klasę. Lietuvos kompozitorių sąjungos narė, dirbanti kūrybinį darbą, daugelio simfoninių, kamerinių, vokalinių, solo instrumentams kūrinių autorė. Už oratoriją „Skiautinys mano miestui“ pelnė Lietuvos Respublikos Nacionalinę premiją, kompozitorės kūriniai skambėjo prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Danijoje, Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje, JAV, Japonijoje. O. Narbutaitė įrašė 4 savo kūrinių kompaktines plokšteles.

Kompozitorė praplečia Vilniaus kultūrinę erdvę, kuria naujus Vilniaus Vėlinių tradicijų akcentus.

Šv. Kristoforo statulėlė įteikta mokslininkui Vladui Algirdui Bumeliui „Už atkaklumą siekiant pažangos“. Profesorius, habilituotas mokslų daktaras, UAB „Sicor Biotech“ valdybos narys, 112 publikacijų autorius, 20 išradimų, 35 patentų bendraautoris, „Northway“ centro įkūrėjas, 2006 metų Nacionalinės pažangos premijos laureatas, sukūręs vaistų gamybos technologijų, pagrįstų genų inžinerijos metodais.

Baigė Vilniaus universiteto Chemijos fakultetą, apgynė chemijos mokslų daktaro disertaciją. 1994 m. jam suteiktas pedagoginis docento vardas, 1995 m.  – pedagoginis profesoriaus vardas. Apdovanotas medaliu Už nuopelnus verslui, 2004 m. Lietuvos mokslo premijos laureatas, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino penktojo laipsnio ordinu, Vilniaus Gedimino technikos universiteto garbės narys.
    
Statulėle taip pat apdovanotas jaunas skulptorius Vaidas Ramoška „Už Vilniaus angelus“. Menininkas baigė Vilniaus dailės akademijos skulptūros klasę, nuo 1994 metų yra surengęs dešimtis personalinių ir grupinių parodų, dalyvavo daugelyje projektų, konkursų, ne vieno medalio, herbo, paminklo kūrėjas. V. Ramoškos Vilniaus miestui sukurti angeliukai puikuojasi ne tik gražiausiose sostinės vietose, bet ir Varšuvoje, Peterburge, Kaliningrade Stokholme. Jaunasis skulptorius yra Rytų Lietuvos rašytojų sąjungos ir Ukmergės kino ir foto klubo narys.


Šiame straipsnyje: kristoforai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių