Kauno samariečiai tvarkė apleistas Fredos kapines

Senosios pamirštosios Fredos kapinaitės. Paslaptimis apipintos, net mažumėlę bauginančios. Jose nebelaidojama nuo 1952 metų. Krintantys senųjų klevų lapai, storu patalu nuklojantys apsamanojusius antkapius ir kažkada buvusius, seniai užžėlusius takelius. Vėlinės – susikaupimo metas. Savitas, apmąstymams apie išėjimą į Amžinybę nuteikiantis metų laikas.

Senosios Fredos kapinaitės – šalia Botanikos sodo, buvusiajame Kauno tvirtovės artilerijos kieme. Kapinaitės įsteigtos 1880 m. ir veikė iki 1952 m., o 1995 m. jos paskelbtos istorijos ir kultūros paminklu. Jose yra palaidotas ir pirmasis Kauno tvirtovės komendantas, infanterijos generolas* Oskar Karlovič Klem. Taip pat čia amžinojo poilsio atgulė Pirmojo pasaulinio karo metais žuvę vokiečių kariai bei vietiniai Fredos gyventojai.

Šalia kapinių stovi Šv. Sergijaus Radonežiečio (Šventosios Trejybės Kauno artilerijos) cerkvė. Tarpukariu ji buvo paversta katalikų bažnyčia, o sovietmečiu – sandėliu bei sporto sale. Dabar ji stovi nupuvusiu stogu, visiškai neprižiūrima ir vis labiau griūvanti…

Kauno samariečių vaikų dienos centro „Užuovėja“ vaikai, išklausę paslaptingo auklėtojos Vilijos Ratautienės pasakojimo, prieš Vėlines pasišovė sutvarkyti senąsias Fredos kapinaites.

Oras tądien pasitaikė nuostabus. Švietė saulė. Ginkluoti grėbliais ir kastuvėliais, prisikrovę obuolių, sumuštinių, žvakelių ir degtukų, kovingai nusiteikę vaikai kartu su samariečių savanoriais Evelina ir Robertu mikroautobusu atvyko į kapinaites. Visi išsidalino įrankius, pasiskirtė tvarkomus plotus ir darbas užvirė. Energingieji išdykėliai kapinėse tapo tylesni. Vaikai sugrėbė lapus ir išnešė juos iš kapinaičių teritorijos. Po to ant visų apleistų kapų uždegė žvakeles. Didžiausią įspūdį vaikams paliko generolo Klem’o kapas ir vos kelių dienų amžiaus kūdikių kapeliai (kūdikių mirtingumas 19-ame amžiuje buvo didelis).

Smagiai padirbėję ir sutvarkę kapinaites, jaunieji talkininkai surengė ekskursiją ir į greta esantį Botanikos sodą. 


Šiame straipsnyje: samariečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių