Karybos istorijos mylėtojai iš Klaipėdos gaivino napoleonmetį

Klaipėdiečiai karybos istorijos entuziastai kartu su bendraminčiais šeštadienį Rumšiškėse atkūrė 1812 metų Napoleono žygio į Rusiją momentus.

Uostamiesčio karybos istorijos klubo nariai, rekonstruojantys Prūsijos princo Albrechto lietuviškųjų dragūnų pulką Nr. 1, Lietuvos liaudies muziejuje praktikavosi rikiuotėje bei buvo mokomi fechtuotis.

„Skirtingai nuo apniukusios Klaipėdos, šeštadienį Rumšiškėse buvo pasnigę, spaudė kelių laipsnių šaltukas, todėl nuotaika buvo pakili. Čia karybos istorijos klubų nariai, besidomintys napoleonmečiu, renkasi penktus metus. Paprastai būdavo organizuojama Napoleono armijos atsitraukimo ir susidūrimo su rusų kariuomene mūšio rekonstrukcija. Šį kartą mūšis nerengtas“, – įspūdžiai dalijosi istorijos mokytoja, karybos istorijos klubo narė Loreta Elertienė.

Spalvingomis uniformomis vilkėję istorijos entuziastai porą valandų buvo muštruojami rikiuotėje, buvo mokomi paklusti prancūziškoms komandoms.

Artileristams fechtavimo mokytojas aiškino ir rodė, kaip būdavo ginamasi kardais ir kitais ginklais.

„Mankštinome raumenis ir riešus. Nors mano kardelis lengvas, bet jį reikėjo ilgą laiką sukinėti virš galvos. Ranka po to ilgai drebėjo“, – pasakojo L.Eletrienė.

Kad žiūrovai neliktų nusivylę karybos istorijos klubų nariai improvizavo kovą miestelio centre. Bažnyčioje įsitvirtinę keli besitraukiančių prancūzų dalinių kariai buvo puolami ir lengvai nugalėti priešų.


Šiame straipsnyje: Rumšiškės

NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
str.pavadinimas"japoniškas"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių