Jaunas Europos menas užtvindė Klaipėdos parodų rūmus

Penktadienį Klaipėdos parodų rūmus užtvindė šiuolaikinis menas – iš Prancūzijos į Lietuvą atkeliavo tarptautinė bienalė „Jaunieji Europos kūrėjai 2011/2013“.

Pristato jaunoji karta

Pernai spalio 14-ąją pirmą kartą pristatyta „La Fabrique“ erdvėse Montružo mieste Prancūzijoje, dabar iš ten bienalė pasiekė Lietuvos uostamiestį, pradėdama savo turą po Europos ekspozicines erdves. Jame dalyvauja 72 menininkai iš 9 šalių, tarp jų – 8 iš Lietuvos.

Kasmetės, pradėtos rengti bene prieš 56 metus Prancūzijos miesto Montružo inicijuotos jaunųjų kūrėjų parodos nuo 2000-ųjų išaugo į jungtinę kelių Europos šalių šiuolaikinio meno bienalę. Joje savo kūrybą pristato jaunoji menininkų karta. Šiuo metu bienalėje dalyvauja devynios šalys: Austrija, Ispanija, Italija, Lietuva, Portugalija, Prancūzija, Slovakija, Vengrija ir Vokietija. Kitąmet pretenduoja prisijungti Nyderlandai.

2006-aisiais. šio projekto partneriu tapo Klaipėdos miestas, dalyvaujantis jau ketvirtoje „Jaunųjų Europos kūrėjų“ (JEK) bienalėje. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrui (KKKC) buvo suteikta garbė atstovauti Lietuvai ir pristatyti specialiai šiai parodai atrinktus iš pradžių po 10, vėliau po 8 mūsų šalies jaunuosius menininkus. Su šia bienale Europos parodų sales apkeliavo jau beveik 40 Lietuvos jaunųjų meno kūrėjų darbai, džiaugėsi lietuviškosios bienalės ekspozicijos dalies kuratorė klaipėdietė menotyrininkė Goda Giedraitytė.

Iš tų pačių šaltinių

Pagrindinis JEK parodos kuratorius Andrea Ponsini (Prancūzija) prieš vernisažą Klaipėdoje suskaičiavo, kad su šiuo miestu pradėjo bendradarbiauti prieš 7 metus. Jo žodžiais, Klaipėda tapo visų Baltijos šalių atstove, savotiška ambasadore JEK bienalėje.

Paklaustas, kaip jo akimis atrodo Lietuvos šiuolaikinis menas visos bienalės kontekste, A.Ponsini atsakė: „Per tuos kelis metus pastebėjau suartėjimą su kitų šalių menininkų darbais. Tai džiugu. Akivaizdu, kad kultūrinis, kūrybinis europėjimas greitesnis nei politinis“.

„Visi Europos menininkai semiasi įkvėpimo iš tų pačių šaltinių – stebėdami gyvenimą, bendraamžių darbus ir reflektuodami vyresnių kolegų kūrybą“, – pastebėjo KKKC direktorius menotyrininkas Ignas Kazakevičius, kalbėdamas apie tendencijas, dominuojančias JEK bienalės ekspozicijoje.

Ją Klaipėdoje išskleidė KKKC atstovė, taip pat menininkė Neringa Bumblienė, šiuosyk tapusi šios parodos architekte. „Pasiūliau darbus eksponuoti grupuojant ne pagal šalis, kurioms atstovauja gausus būrys menininkų, o suskirstyti tematiškai į kelias dalis – taip gal net įdomiau“, – mano ji.

Ne pagal šalis, o pagal temas

Taip pirmajame KKKC Parodų rūmų aukšte atsidūrė JEK autorių kūriniai, savo idėjomis brėžiantys konsumeristinę liniją. Čia ir bienalėje dalyvaujančio vinintelio klaipėdiečio – tapytojo Rodiono Petrovo paveikslai. „Jo darbuose – standartinio prekinio ženklo peržaidimas. Tai taip vadinamas eurostandartas, – komentavo I.Kazakevičius. – Vaizdas – hiperrealistinis, žmogus tarsi eliminuojamas, jį gožia mus supantys prekiniai ženklai.“

Kita lietuvė autorė, kilusi iš Telšių, o dabar gyvenanti ir kurianti Vilniuje Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, kaip matome iš ekspozicijos, ėmėsi siuvinėti „kryželiu“ ant įprastų automobilių durelių ir kapotų. Pasak I.Kazakevičius, toks smagus peržaidimas sureikšminimo tema, pabrėžiant kičą. Anot menotyrininko, tokios tendencijos dominuoja visų bienalės autorių kūryboje. Ir Parodų rūmų pirmojo aukšto fojė lankytojus pasitinkanti kompiuterinė šviesos instaliacija bendravimo, bendradarbiavimo, „remeiko“, transformavimo tema rezonuoja visoje bienalės ekspozicijoje.

Toliau ji veda į dokumentinę, menininkų tyrimų sritį, vėliau pasuka aiškaus naratyvo link – nuo gyvūno santykio su žmogumi temos perauga į vietos, aplinkos apmąstymus ir išplaukia į plačias pasąmonės erdves. (Toje ekspozicijos zonoje galima pamatyti vilnietės L.Albrikienės videokūrinį „Vilnius iš mano vaikystės archyvų (I). Lazdynai“, įvertintą JEK 2011/2013 bienalės pagrindiniu prizu, kurį ji pasidalijo dar su dviem menininkais.)

Atskiroje, N.Bumblienės žodžiais, politinėje salėje menininkai „aptaria“ politines realijas. Prie jų pritapo ir lietuvaitės Renatos Vinckevičiūtės instaliacija „Tarybos narys“. Geriau įsižiūrėjus, kuo taip žvilga vyriškas kostiumas, supranti, kad jis „pasiūtas“ iš švitrinio popieriaus – autorė tarsi sufleruoja, kad to kostiumo savininkas paprastam žmogui neprieinamas...

Šis kūrinys, ko gero, susilaukė didžiausio pirmosios prestižinės ekskursijos po bienalės ekspoziciją dalyvių dėmesio. Į šį žygį po parodą su bienalės rengėjais buvo pakviesti ir Klaipėdos miesto meras, ir miesto tarybos nariai, ir savivaldybės darbuotojai, neabejingi kultūrai ir menui.

Reikėtų ateiti ne kartą

Iš tikrųjų JEK bienalės ekspozicija – didžiulė, išskleista visose KKKC Parodų rūmų erdvėse, ji traukia akį tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros darbais, objektais, instaliacijomis, videokūriniais. Be jau minėtųjų, čia eksponuojami ir kitų bienalės dalyvių lietuvių Ievos Bertašiūtės-Grosbahos, Gretos Grendaitės, Dariaus Šidlausko kūriniai. O kur dar kitų šalių autoriai?!. Kiekvienam bienalės dalyviui skirta maždaug po tris kvadratinius metrus ekspozicinio ploto, pasistengta kuo geriau pateikti jo kūrinį ar ciklą.

Norint viską įdėmiai apžiūrėti, reikėtų ateiti ne vieną kartą. Nes tik kartą užsukęs probėgom gali ir nepastebėti kai ko svarbaus, o gal net ir esminio. Štai broliai dvyniai Algirdas ir Remigijus Gataveckai pastele, sangina, anglimi nupiešė save visu ūgiu – hiperrealistiniai atvaizdai ir tiek?.. Taip ir pamanytum, jei nepamatytum jų pėdų paliktų antspaudų ant priešais padėto balto pagalvės užvalkalo su keistu raudonu antspaudu – jis liudija, kad abu broliai užaugo vaikų namuose.

Per vernisažą buvo anšlagas. Organizatoriams smagu, kad publika pasinaudojo galimybe pabendrauti su bienalės kuratoriais ir atvykusiais kai kuriais autoriais. Siekiant meno ir publikos dialogo, tai svarbu, mano bienalės rengėjai.

Tarptautinė bienalė JEK 2011/2013 Klaipėdoje paviešės iki vasario 26-osios ir iš Lietuvos uostamiesčio iškeliaus į Vokietiją, o iki 2013-ųjų vasaros apkeliaus visas joje dalyvaujančias šalis ir Portugalijoje baigs savo turnė po Europą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu atvirai

jeigu atvirai portretas
nykus vaizdelis

užtvindė

užtvindė portretas
sugedus vidaus kanalizacijai..........atkeliavo tarptautinė

reziume

reziume portretas
visa kas graziausia,jau sukurta
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių