Žadama gerinti karių socialines garantijas – nuompinigius, maisto išlaidas

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis būtų gerinamos karių socialinės garantijos.

„Parengti įstatymo pakeitimai leis dvigubai didesniam karių skaičiui pretenduoti į kompensacijas. Bus išplečiamos galimybės kariams gauti padidintas gyvenamosios patalpos nuomos ir kelionės iš gyvenamosios vietos į tarnybą ir atgal išlaidas“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Pagal Krašto apsaugos ministerijos rengtas Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas, karius tik iš dalies aprūpinus maistu, jiems būtų mokama kompensacija už maitinimosi išlaidas.

Pakeitus įstatymą, jiems būtų sudarytos galimybės sumokėti tik už maisto produktų kainą.

Dėl įstatymo pataisų dar turės balsuoti Seimas.

Projektu taip pat siūloma taikyti mažiau išlygų profesinės karo tarnybos kariams kompensuojant kelionę iš namų į tarnybą ir atgal, nuomojant būstą, didinti kompensacijų sumas.

Anot krašto apsaugos ministro, nuompinigių skyrimo tvarka keičiama atsižvelgiant į rinkos sąlygas, didinant juos pagal savivaldybes.

„Atsižvelgiant į rinkos sąlygas, didinant pagal savivaldybes nuo 160–280 iki 228–440 eurų, taip pat proporcingai didinant atsižvelgiant į visų kartu su kariu gyvenančių šeimos narių skaičių. Analogiją siūloma taikyti kariams, tarnaujantiems užsienyje, nustatant apmokėjimą pagal maksimalius gyvenamosios patalpos nuomos išlaidų dydžius ir pagal šeimos narių skaičių“, – sako A. Anušauskas.

Ketinama tikslinti ir vienkartinių kompensacijų, mokamų karių sveikatos sutrikimo atveju, mokėjimo sąlygas, nurodant, kad liekamaisiais reiškiniais laikomi ne tik motorinės, sensorinės, psichinės funkcijos sutrikimai, bet ir organų funkcijos sutrikimai.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas BNS yra sakęs, kad pakeitimai gali paliesti mažiausiai kelis tūkstančius karių, kurie dabar su tarnyba susijęs išlaidas dengia iš savo lėšų.

Šiuo metu kompensacija už kurą siekia 6 centus už kilometrą, siūloma ją padidinti iki 8 centų. Apmokamą atstumą ketinama padidinti nuo 120 iki 200 kilometrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dedule ir Co.

Dedule ir Co. portretas
Labai gerai, kad gerins soc. garantijas, nes Lietuvoje zmones vietoje algos gauna elgetos pasalpas, o apie pencijas nei kalbeti nesinori. Kgb klanas 30 metu valdo Lietuva.

Anonimas

Anonimas portretas
Paprasykit Amerikos okupantu duos centuku , bet pries tai nuvalykit batus ir klasiskai nuciulpkit.

Gintaras

Gintaras portretas
Kariškiai visada gaudavo gerus atliginimus lyginant su VRM IR Muitinės pareigūnais, nes ju priedai labai solidūs , žmonės kurie aiškina kad pareigūnai gauna dideles algas ir pensijas tai melas, pvz mano stažzas 22 metai ir as gaunu tik 235 eurus pensijos, o kitu pareigūnų žemesnio rango pensijos vos siekia 150 eurų, o kitu net nesiekia tos sumos.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių