Ž. Balčiūnaitė grąžino valstybės apdovanojimą

Sportininkė Živilė Balčiūnaitė šią savaitę grąžino prieš dvejus metus jai įteiktą valstybės apdovanojimą. Be to, tikinama, kad netrukus ji grąžins ir vyriausybinę piniginę premiją.

Atidavė ordiną kancleriui

Praėjusią savaitę Valstybės apdovanojimų taryba apsvarstė klausimą, ar rekomenduoti Prezidentei Daliai Grybauskaitei atimti iš Ž. Balčiūnaitės 2010-aisiais įteiktą Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžių.

Taryba nusprendė įpareigoti Ordinų kanclerį Giedrių Krasauską kreiptis į sportininkę, kad ji gera valia grąžintų įteiktą valstybės apdovanojimą.

Ž. Balčiūnaitė pareiškė sutinkanti gera valia įvykdyti šį prašymą.

Penktadienį prezidentūra portalui 1diena.lt pranešė, kad sportininkė šią savaitę atnešė apdovanojimą, grąžino jį Ordinų kancleriui.

Atimtas auksas ir diskvalifikuota

Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius Ž. Balčiūnaitei buvo įteiktas 2010-ųjų rudenį, tuoj po to, kai ši lietuvių sportininkė laimėjo Europos lengvosios atletikos čempionato Barselonoje maratono rungtyje.

Tačiau netrukus po apdovanojimo Ž. Balčiūnaitei buvo pareikšti įtarimai dėl draudžiamų preparatų vartojimo. Po atlikto papildomo tyrimo sportininkė buvo diskvalifikuota dvejiems metams, iš jos atimtas Europos čempionės auksas.

Tarptautinis sporto arbitražo teismas šį pavasarį nusprendė, kad 33-ejų Ž. Balčiūnaitei pritaikytos sankcijos buvo teisėtos.

Po šio teismo sprendimo Lietuvoje susirūpinta dėl lengvaatletei įteikto valstybės apdovanojimo. Valstybės apdovanojimų taryba ėmėsi svarstyti, ką rekomenduoti Prezidentei dėl jos prieš pusantrų metų pasirašyto dekreto, kuriuo Ž. Balčiūnaitei už pergalę Europos čempionate buvo paskirtas ordinas.

Naujausioje Lietuvos istorijoje kol kas nebuvo atvejo, kad valstybės vadovas būtų priverstas atiminėti ordiną iš dopingo vartojimu apkaltinto ir diskvalifikuoto sportininko.

Grąžins ir premiją

Netrukus tikimasi išspręsti ir klausimą dėl Ž. Balčiūnaitei skirtos vyriausybinės piniginės premijos likimo.

Po pergalės Europos čempionate 2010 metais maratono bėgikei buvo įteikta 20 tūkstančių litų premija. Bet po galutinio tarptautinio sporto arbitražo sprendimo su Ž. Balčiūnaite faktiškai susitarta dėl šių pinigų sugrąžinimo į valstybės iždą.

„Buvo keli susitikimai su Ž. Balčiūnaite, per kuriuos kalbėta apie šios premijos sugrąžinimą. Reikia pasakyti, kad abiejų pusių pozicijos yra labai artimos. Faktiškai sutarta dėl laikotarpio, per kurį ta pramija bus sugrąžinta“, - portalui sakė Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Klemensas Rimšelis.

Jis tikino, kad neprireiks premijos grąžinimo klausimą spręsti teismo keliu.

Pernai Vyriausybė pakeitė premijų skyrimo pasižymėjusiems sportininkams tvarką. Nuo šiol piniginės premijos bus skirtos tik po tam tikro „inkubacinio periodo“, tai yra įsitikinus, kad sportininkai tikrai nėra kaltinami kokiais nors neteisėtais veiksmais iškovoję savo titulus.

Prieš kelias dienas baigėsi Ž. Balčiūnaitei skirtas dviejų metų diskvalifikavimo laikotarpis. Atletė žada grįžti į didįjį sportą, vėl dalyvauti tarptautinėse varžybose.


Šiame straipsnyje: Živilė Balčiūnaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Manau ateityje sportininkai ignoruos vyriausybinius apdovanojimus.Kam juos imti, jei po to reikia gražinti.

palaikau

palaikau portretas
Živilę. Ji ir be apdovanojimo verta mūsų pagarbos ir meilės bei pasitikėjimo. Tai yra daugiau nei visi medaliai, bet keisti tie mūsų sporto įstatymai (jei tokie yra), kodėl reikėjo iš Živilės atimti (ne paprašyti grąžinti, bet atimti) tai, ką ji užsitarnavo per ilgą sportinę karjerą?

Nu

Nu portretas
Kvailai visa tai atrodo. Ar tu dopingu testus negalima padaryt pries varzybas??? Kaip bebutu, sportininkams nepatariu sportuot uz Lietuva. Ne vienam!!!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių