VU profesorė: genocido idėjos gali slėptis ir už patrauklių simbolių

Artėjant sausio 27-ąją minimai Tarptautinei holokausto aukų atminimo dienai, istorikai ir politologai akcentuoja švietimo apie holokaustą svarbą.

Pasak Vilniaus universiteto profesorės Violetos Davoliūtės, svarbu ne tik lankyti atminimo vietas ir statyti paminklus, tačiau ir mokytis atpažinti genocido ženklus.

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorė pažymi, kad svarbu genocidą atpažinti visuose lygmenyse.

„Svarbu atpažinti juos politiniuose procesuose, kultūroje, simbolinėje terpėje. Kitaip tariant, atpažinti politinio smurto požymius“, – sako buvusi Jeilio universiteto mokslinė bendradarbė.

Profesorė teigia, kad tos pačios smurtą skatinančios idėjos gali slėptis po kitokiais, netgi patraukliais simboliais.

„Edukacija – tai nėra vien atminties ir žudymo vietų lankymas. Tai yra susiėjimas su savo terpe, kurią iš tikrųjų sugebama pažinti ir kritiškai analizuoti. Juk gali tie patys dalykai pasikartoti visai kitais pavidalais, nei mes juos žinom. Gali būti tos pačios smurtą skatinančios idėjos, paženklintos nebūtinai tokiais gerai pažįstamais simboliais kaip svastika ar kūjis ir pjautuvas. Gali būti visai kitokie ženklai, daug patrauklesni, dabartiniame kontekste dar neatpažinti, neiššifruoti“, – pastebi V. Davoliūtė.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Provokatorė.

tai

tai portretas
siandien tas ir vyksta po /patriotizmo/ skraiste ir skverbimusi i kitu gyvenimus su lozungu /pagalba/ kurios niekas neprase nes pries tai buvo sujaugta ramybe kad butu pretekstas skverbtis i kitu tautu ir zmoniu gyvenimus nes tie kurie tai daro neturi savo tautos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių