VSD atlieka tarnybinį tyrimą dėl V.Pociūno žūties

Valstybės saugumo departamentas (VSD) nusprendė vykdyti Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį ir sudaryti komisiją, kuri iš naujo nagrinėtų Baltarusijoje žuvusio pareigūno Vytauto Pociūno našlės prašymą išmokėti kompensaciją už žuvusįjį.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas trečiadienį BNS sakė, kad birželio 6 dieną paskelbta nutartis Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui neapskųsta.

"Po teismo nutarties paskelbimo generalinio direktoriaus įsakymu buvo sudaryta tarnybinio tyrimo komisija, kuri ir vykdo teismo sprendimą. Ji turi priimti sprendimą, ar egzistuoja priežastinis ryšys tarp tiesioginio pareigų atlikimo ir žūties", - BNS sakė V.Makauskas.

Pasak jo, komisija šiuo metu susipažįsta su įvairiais dokumentais ir kita būtina medžiaga išvadai priimti.

Kada komisija baigs savo darbą, nežinoma. Ji dabar reikalauja įvairių dokumentų ir medžiagų iš įvairių institucijų.

Žuvusio pareigūno našlė Liudvika Pociūnienė per teismą siekė iš VSD gauti kompensaciją už vyro žūtį.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad tenkinti L.Pocūnienės reikalavimą dėl kompensacijos paskaičiavimo ir išmokėjimo nėra teisinio pagrindo, nes tokius skaičiavimus atlieka Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (VSDFV) teritorinis skyrius, kai gauna tarnybinio tyrimo komisijos išvadą, patvirtinančią priežastinio ryšio buvimą.

Nutartyje rašoma, kad pareiškėjos reikalavimas dėl kompensacijos skaičiavimo negali būti keliamas VSD, o toks skaičiavimas negalimas nesant tarnybinio tyrimo komisijos išvados.

Teismo sprendime rašoma, jog VSD Statute nustatyta, kad aplinkybė, ar saugumo pareigūno mirtis ar sveikatos sutrikdymas yra susijęs su tarnyba, nustatoma VSD vadovo nustatyta tvarka atlikus tyrimą. VSDFV teritorinis skyrius nustato, ar nelaimingas atsitikimas laikomas draudiminiu įvykiu ir apskaičiuoja draudimo sumos dydį.
Tarnybinis tyrimas dėl V.Pociūno žūties nebuvo atliktas, todėl teismas daro išvadą, kad VSD nėra priėmęs galutinio sprendimo dėl kompensacijos mokėjimo. Pasak teismo, atsisakymas skirti kompensaciją vertintinas ne kaip atsisakymas tai daryti, o kaip sprendimas nepradėti tarnybinio tyrimo, siekiant nustatyti priežastinį ryšį tarp V.Pociūno tiesioginių pareigų vykdymo ir žūties patvirtinimo iki ikiteisminio tyrimo medžiagos gavimo.

Teismas pareiškė negalintis perimti tarnybinio tyrimo komisijos funkcijos ir už šią komisiją įvertinti kompensacijos skyrimui reikšmingas aplinkybes, ar vietoj VSDFV teritorinio skyriaus pripažinti įvykio draudiminiu - teisė teismui veikti už kitas institucijas įstatymuose nėra numatyta.

Teismas panaikino šiemet sausio 20 dieną priimtą sprendimą ir įpareigojo atsakovą pareiškėjos prašymą nagrinėti iš naujo.
Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas

Prieš beveik penkerius metus Breste žuvęs V.Pociūnas buvo VSD pareigūnas, kuris po Užsienio reikalų ministerijos (URM) priedanga Baltarusijoje vykdė užduotis, todėl VSD turi išmokėti kompensaciją jo našlei, įsitikinusi našlė.

"Mes įrodinėjome, kad jis formaliai buvo URM darbuotojas, bet tuo pačiu ir VSD darbuotojas, vykdantis atskiras VSD užduotis Baltarusijos Respublikoje", - anksčiau yra sakęs L.Pociūnienės advokatas Jonas Butkus. Našlė prašė, kad teismas iš VSD jai priteistų dešimties metų vidutinį V.Pociūno atlyginimą. Moteris tvirtino nežinanti, kokia tai suma būtų.
L.Pociūnienė žurnalistams anksčiau yra sakiusi, kad pinigai jai nėra svarbūs, ji tiesiog norėtų, kad būtų sutvarkyta įstatyminė bazė dėl panašių įvykių.

Pareigūno našlei URM jau yra išmokėjusi 2,5 metų paskutinio tarnybinio atlyginimo dydžio kompensaciją. Bet, kaip posėdyje teigė advokatas, įstatymai leidžia L.Pociūnienei pasirinkti kompensaciją ir ją gavusi iš VSD, ministerijos skirtus pinigus moteris grąžintų.
Tuo metu VSD atstovas Ramūnas Ramanauskas teisme yra sakęs, kad nėra duomenų, jog žūties metu V.Pociūnas vykdė kokias nors VSD užduotis.

Pasak VSD atsakovo, 120 mėnesių darbo užmokesčio dydžio vienkartinė kompensacija išmokama, jei pareigūno žūtis yra susijusi su tarnyba VSD. Terminuotos diplomato tarnybos sutarties galiojimo metu įvykusi V.Pociūno žūtis yra sietina su tarnyba Užsienio reikalų ministerijoje, o ne Valstybės saugumo tarnyboje.

Pasak VSD, ne tarnybos laiku įvykusi žūtis yra pripažintina draudiminiu įvykiu, susijusiu su tarnyba, tik teismo sprendimu ar ikiteisminio tyrimo išvada. Tokia išvada VSD nėra pateikta. Tik tuo atveju, jeigu ji būtų pateikta, VSD atstovo įsitikinimu, departamentas galėtų spręsti klausimą dėl kompensacijos skyrimo ir mokėjimo žuvusiojo šeimai
V.Pociūnas mirė 2006-ųjų rugpjūčio 23-iosios naktį, iškritęs iš devinto aukšto viešbutyje Breste. Generalinė prokuratūra dukart buvo pripažinusi, kad ši mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, tačiau teismo nurodymu ikiteisminis tyrimas vėl atnaujintas. Dabar tarp kitų versijų tiriama ir nužudymo versija.

Našlė sakė, kad iš prokurorų gaunamų žinių ji negali skleisti. Tyrimo terminas baigiasi birželio 30 dieną ir jis, L.Pociūnienės žiniomis, tikrai bus tęsiamas.


Šiame straipsnyje: Vytautas Pociūnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių