VATESI ragina sustabdyti Astravo AE įjungimą, kol ji nebus visiškai saugi

  • Teksto dydis:

Baltarusija turėtų sustabdyti baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės (AE) pirmojo reaktoriaus paleidimo darbus, kol neišspręstos jo saugumo problemos, pareiškė Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

„Inspekcija mano, kad Baltarusijos AE 1-ojo energijos bloko paleidimo darbų sustabdymas, kol nėra išspręstos ENSREG ir kitų tarptautinių ekspertų nustatytos saugos problemos bei neužbaigta ENSREG atliekama Baltarusijos AE streso testų rezultatų įgyvendinimo nacionalinio veiksmų plano peržiūra, būtų tvirtos branduolinės saugos lyderystės demonstravimas ir principo – pirmiausia sauga – laikymasis“, – pranešė inspekcija.

Ji tebelaukia atsakymų į anksčiau pateiktas užklausas Baltarusijai – jose keliami saugos klausimai, susiję su jėgainės aikštelės parinkimu ir įvertinimu, AE atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugumo vertinimu ir kitomis saugos problemomis.

VATESI dar kartą pažymėjo, kad svarbu kuo skubiau įgyvendinti visas anksčiau nurodytas saugos gerinimo priemones. VATESI kreipėsi į Baltarusijos Ekstremaliųjų situacijų ministeriją (ESM) ir tikisi ateityje laiku gauti visą svarbią informaciją apie sprendimus, susijusius su AE veikla.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą. Tuo metu Baltarusija atmeta kritiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

begėdžiai

begėdžiai portretas
atsistokim prie sienos ir kartu pabezdėkim.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių