„Valstiečiai“ užsimojo apriboti miško žemės pirkimą

Seime diskutuojama, ar apriboti miško žemės pirkimą. Aštuoni „valstiečiai“ siūlo, kad asmuo ar susiję asmenys galėtų įsigyti ne daugiau kaip 1,5 tūkst. ha miško žemės.

Vienas pataisų iniciatorių „valstietis“ Viktoras Rinkevičius įspėjo, kad Lietuvoje miškus superka kelios verslo grupės, daugiausiai užsienio kapitalo.

„1,5 tūkst. ha, manau, yra optimalus miško plotas, kurį gali turėti vienas

savininkas ir puikiai iš to gyventi. Jeigu mes norime atiduoti miškus kitiems, kad supirktų, ir lietuvius išmiškinti, ypač smulkius miško savininkus, tai eikime tuo keliu, bet, manau, kad tai ne tas kelias. Ir atsikvošėsime po metų, trijų, keturių, ar penkių, susiėmę už galvų, ką padarėme, kodėl anksčiau to nesiėmėme“, – Seime kalbėjo V. Rinkevičius. 

Jis priminė Latvijos pavyzdį: „Ten savo laiku jie (latviai – BNS) buvo labai liberalizavę, bet jie susigriebė per vėlai ir dabar gailisi“.

Ribojimams nepritariantis liberalas Simonas Gentvilas tikina, kad miškus reikia stambinti, nes, pasak jo, vidutinė valda dabar siekia vos 3,5 hektaro.

„Dažnai tas savininkas net nenuvažiuoja eilę metų į tą mišką, o tam, kad būtų miškas prižiūrimas, reikia, kad iš tikrųjų jie stambėtų ir to nereikėtų uždrausti, o skatinti“, – tvirtino jis.

Šluoja kvartalais be jokios atrankos ir viskas iškeliauja (...). Tai nėra investicija, tai yra miškų niokojimas.

Pasak S. Gentvilo, tokiais ribojimais Lietuva atstums užsienio investuotojus.

„Investicija į miškus yra ilgalaikė, jie (investuotojai – BNS) negali kaip vieno ar kito paslaugų centro darbuotojo atleisti ir kitą dieną išnešti pinigus iš Lietuvos. Tai yra pinigai, kurie yra nusodinti Lietuvoje ir jie yra suinteresuoti, kad šita žemė būtų apsaugota. Tai toks pats svarbus geopolitinis ginklas ir apsauga, kaip ir krašto apsauga“, – tikino parlamentaras.

Pasak socialdarbiečo Artūro Skardžiaus, „taip beatodairiškai kertamų miškų nebuvo net sovietmečiu“.

„Šluoja kvartalais be jokios atrankos ir viskas iškeliauja (...). Tai nėra investicija, tai yra miškų niokojimas“, – pareiškė jis.

Parlamentarai šią savaitę neatmetė, kaip siūlė Aplinkos apsaugos komitetas, aštuonių „valstiečių“ Miškų įstatymo pataisų, pagal kurias asmuo ar susiję asmenys iš valstybės ar kitų savininkų gali įsigyti tik ne daugiau kaip 1,5 tūkst. ha miško žemės.

Pagrindinę išvadą Seimui teiks Kaimo reikalų komitetas. Jeigu spės apsvarstyti, galutinį sprendimą parlamentarai priims dar liepą arba rudenį.

Pataisas inicijuoja aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ir dar 7 „valstiečiai“ Virginija Vingrienė, Kęstutis Bacvinka, V. Rinkevičius, Audrys Šimas, Petras Nevulis, Valius Ąžuolas ir Dainius Gaižauskas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iki šiol nesuprantu

Iki šiol nesuprantu portretas
kaip valstiečiai leidžia tokią betvarkę su daugiamečių medžių, miškų kirtimais Lietuvoje? Lygtai logiškai masto, ūkiškai tvarkosi, puikiai parlamentiškais tyrimais dul kina korumpuotus sukčių kaupus, bet nereaguoja į šią baisią naikinimo problemą, kurią turėjo jau prieš metus sustabdyti

Nerijus

Nerijus portretas
Geriau lietuviai misku savininkai negu uzsienieciai.

Šiaip

Šiaip  portretas
Šiaip įdomu, kiek yra pasodinta o ne sunaikinta miško.?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių