Tytuvėnų ansambliui svarstoma skirti 1 mln. litų

  • Teksto dydis:

Seimo komitetai svarstė, ar Tytuvėnų vienuolyno ir bažnyčios atstatymo darbams skirti 1 mln. litų.

Tam pritarė Ekonomikos komitetas, bet nepritarė Biudžeto ir finansų komitetas. Jis pasiūlė šį klausimą svarstyti Vyriausybei.

Šios lėšos kaip tikslinės 2014 metais suplanuotos Ūkio ministerijai, bet jas norima perkelti į Kultūros ministerijos asignavimus kaip 1 mln. litų tikslinę biudžeto dotaciją.

Kelmės savivaldybėje BNS anksčiau, sakė, kad 800 tūkst. litų trūksta vienuolyno vidaus tvarkymui.

Už 2 mln., gautus iš draudimo bendrovės, buvo uždengtas nuolatinis vienuolyno stogas, sutvarkyta ventiliacija, tačiau, pasak Kelmės savivaldybės, dar trūksta pinigų grindims, vidaus sienoms tvarkyti, langams keisti.

Bažnyčios stogo restauravimo darbai apmokami iš ES paramos lėšų.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje 2012 metų sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos, sudegė dalis sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos. Buvo sunaikinti bei sugadinti vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Prokurorai nustatė, kad vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus, užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Kaltinimai tarnybos pareigų neatlikimu ir dėl neatsargumo didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimu ir sugadinimu, dėl kurių didelės žalos patyrė valstybė bei Tytuvėnų  Švč. Mergelės Marijos parapija, pateikti buvusiam viešosios įstaigos "Tytuvėnų  piligrimų centras" vadovui Pranui Jurkaičiui.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dėl kilusio gaisro Tytuvėnų  Švč. Mergelės Marijos parapijai buvo padaryta daugiau nei 6,4 milijonų litų žala. Dėl gaisro padarytos žalos ir jos atstatymo darbams atlyginti Kultūros paveldo departamentas pareiškė 11, 6 milijonų litų civilinį ieškinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vienuoliai

vienuoliai portretas
atsiiminėja pastatus,sako jų nuosavybė.Bet kai reikia remontuoti tai lenda į biudžetą
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių