Tauragėje bus steigiami Pusiaukelės namai

  • Teksto dydis:

Tauragėje bus steigiami Pusiaukelės namai – specialus Lietuvos kalėjimų tarnybos padalinys, kuriame nuteistieji bus intensyviai rengiami paleidimui iš įkalinimo įstaigos.

Kaip trečiadienį pranešė Kalėjimų tarnyba, šis planas buvo pristatytas vietos gyventojams.

„Pusiaukelės namai yra labai svarbi resocializacijos dalis, nes rezultatai rodo, kad asmuo, atliekantis laisvės atėmimo bausmę, geba savarankiškai siekti tikslų teisėtais ir visuomenės normas atitinkančiais būdais. Džiaugiamės, kad tokių vietų, padedančių nuteistiesiems sugrįžti į pilnavertį gyvenimą, įkuriama vis daugiau“, – sakė Lietuvos kalėjimų tarnybos direktorius Virginijus Kulikauskas.

Planuojama, kad įstaiga pradės veikti birželį. Ji įsikurs iš vietinės įmonės perimtame pastate, esančiame Pramonės gatvėje 18. Beveik 600 kv. metrų pastate vienu metu iš viso galės gyventi dvidešimt aštuoni vyrai ir moterys.

„Džiugu, kad Teisingumo ministerijos ir Lietuvos kalėjimų tarnybos vystomas projektas neapsiriboja sostine, o yra plėtojamas ir Lietuvos regionuose, taip kuriant papildomas darbo vietas, nes tokiems namams bus reikalingi prižiūrėtojai ir socialiniai darbuotojai. Tai yra tikroji regioninė politika“, – sakė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas.

Tauragės Pusiaukelės namų steigimui lėšos skirtos iš Europos Ekonominės Erdvės ir Norvegijos finansinio mechanizmo finansuojamos programos.

Pirmieji Pusiaukelės namai Lietuvoje buvo atidaryti 2016 metų pavasarį Alytuje. Kalėjimų tarnyba vadina juos vienu geriausiai pasiteisinusių iš Norvegijos perimtų gerosios praktikos projektų, ruošiant nuteistąjį gyvenimui laisvėje bei sudarant jam artimos aplinkos sąlygas.

Pusiaukelės namuose dirba socialiniai darbuotojai, kurie kartu su nuteistaisiais kiekvieną savaitę planuoja jų darbus ir užduotis, užimtumo veiklas, pasimatymus, išvykas už Pusiaukelės namų ribų, teikia konsultacijas, įvairią socialinę pagalbą. Taip pat čia lankosi ir nuteistuosius konsultuoja psichologai, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir savanoriai.

Nuteistųjų priežiūros funkcijas atlieka Saugumo valdymo skyriaus pareigūnai.

Pusiaukelės namuose bausmę atliekantys nuteistieji gali be apribojimų naudotis pinigais, privalo patys apsirūpinti maistu, drabužiais, avalyne ir higienos priemonėmis. Savaitgaliais jie gali išvykti į namus ar aplankyti artimuosius. Asmenys, pažeidę numatytą tvarką, gali būti grąžinami atlikti bausmę į uždarą režimą.

Pasak pranešimo, nors dažnai susiduriama su neigiama bendruomenės nuomone dėl saugumo, kai šalia apsigyvens laisvės atėmimo bausmę atliekantys asmenys, ilgainiui aplinkiniai gyventojai nuomonę pakeičia, o saugumo rajonuose net padaugėja dėl pareigūnų vizitų, įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų.

Pusiaukelės namai iki šiol veikia Alytuje, Marijampolėje, Vilniuje, Pravieniškėse, Panevėžyje ir Šiauliuose, kur bausmę atlieka 118 asmenų, tarp jų – vyrai, moterys, asmenys turintys negalią.


Šiame straipsnyje: Tauragėpusiaukelės namai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių