Svarstoma 2020-uosius skelbti Steigiamojo Seimo šimtmečio metais

Seime svarstoma 2020-uosius paskelbti Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmečio metais.

Tokį siūlymą yra pateikusi grupė Seimo narių iš įvairių partijų, tam jau pritarė parlamentinis Seimo Švietimo ir mokslo komitetas.

Šia iniciatyva siekiama įvertinti Steigiamojo Seimo atliktus teisėkūros darbus užbaigiant Lietuvos valstybės atkūrimo procesą, tarp kurių – pirmosios nuolatinės Lietuvos Valstybės Konstitucijos priėmimas. Taip pat norima pažymėti Steigiamojo Seimo svarbą įtvirtinant Lietuvos Respubliką tarptautinėje arenoje.

„Steigiamasis Seimas išlieka demokratinio parlamento pavyzdžiu“, – sakoma Seimo nutarimo projekte, kuriame taip pat atkreipiamas dėmesys, kad šis Seimas tvirtino 1918 m. vasario 16 dieną Lietuvos Nepriklausomybės Aktą.

Siūloma, kad 1920 m. gegužės 15 dienos susirinkusio Steigiamasis Seimas šimtmečio programa apimtų 2019-2022 metus.

Steigiamojo Seimo rinkimai įvyko 1920 metų balandžio 14–15 dienomis. Tai buvo pirmieji visuotiniai, lygūs, slapti, tiesioginiai rinkimai Lietuvoje. Buvo išrinkta 112 Steigiamojo Seimo narių, tarp kurių buvo šeši Nepriklausomybės akto signatarai.

Steigiamasis Seimas, įvertindamas būtinybę pasauliui parodyti, kad Lietuva tvirtai žengia pasirinktu valstybės kūrimo keliu, pirmąją savo darbo dieną pakartotinai deklaravo šalies nepriklausomybę, vienbalsiai priimdamas Lietuvos Nepriklausomybės deklaraciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių