Stipendiją pedagogikos studentams vertina skeptiškai: efektyviau būtų kelti mokytojų atlyginimus

  • Teksto dydis:

Šalyje pedagogų trūkumas, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija žada būsimiems pedagogams padidinti stipendijas. Dabar bus galima gauti 500 eurų su pažadu po studijų trejus metus dirbti Lietuvos mokyklose. Dabar studentams moka po 300 eurų, praneša LNK.

Kai kurie vertina skeptiškai

Ministerija tikino, kad 300 eurų stipendija pritraukė daugiau studentų, todėl tikisi, kad 500 eurų mokytojo profesiją rinktis paskatins dar labiau. Tačiau skatinti ruošiamasi tik trūkstamus specialistus.

„Mūsų siūlymas yra ne tiesiog duoti tą 500 eurų stipendiją, o skirti papildomą ten, kur yra jaučiamas didžiausias trūkumas. Tai reikštų, kad ten, kur trūkumo nėra, būtų jau papildomai nebeskatinama. Siekis būtų tokias sutartis turėti su visomis savivaldybėmis ir kad savivaldybės indikuotų, kiek jiems reikia kokio dalyko mokytojų. Kadangi tokių sutarčių pasirašymas vyktų metams iki studijų baigimo, tai metus planuoti savivaldybės gali gana tiksliai“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Aukštųjų mokyklų atstovai tokius planus vertino skeptiškai.

„Galima žiūrėti iš dviejų pusių. Iš vienos pusės, gerai, kad atsiranda didesnė suma ir lyg ir įsipareigojimas, bet iš kitos pusės, kokie šansai, kad tai padidins susidomėjimą? Manau, vis dar nedideli“, – teigė ISM vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas.

„Jeigu jau visi, gaunantys finansavimą, turi atidirbti, tai tada ir mokytojai, ir teisininkai, ir vadybininkai, ir absoliučiai visi, kurie už mokslą nemoka, lygiai taip pat turėtų atidirbti“, – kalbėjo Vilniaus kolegijos pedagogikos fakulteto dekanė Vaiva Juškienė.

Būsimieji ir esami pedagogai irgi manė, kad toks sprendimas nėra iki galo apgalvotas.

„Ta stipendija labiau kaip bandymas išsisukti iš situacijos“, – šnekėjo vienas studentas.

Mokytojų trūkumas – vis aštresnis

Jauni žmonės, projektuodami savo gyvenimą, nemato, kad mokykloje dirbdami galės užsitikrinti gerovę sau ir savo šeimai.

Tačiau mokyklų vadovų lyderis Dainius Žvirdauskas ministerijos siūlymu tik džiaugėsi.

„Galbūt yra įvairių skeptikų, ir kolegų, ir vadovų, tai, žinokite, ne aš. Aš galvoju, kad jeigu yra bet koks žingsnis, bet kokios lėšos, skirtos mokytojų specialybei populiarinti, yra žingsnis į priekį“, – tvirtino D. Žvirdauskas.

Kitų specialistų teigimu, kur kas efektyviau būtų kelti mokytojų atlyginimus.

„Jeigu mes tuos jaunus žmones paskatintume tais 300 ar 500 eurų, galvoju, būtų didesnė motyvacija ateiti ir pradėti dirbti. Iš tikrųjų, pradedantis mokytojas neuždirba daug ir ta motyvacija yra pakankamai svarbi“, – teigė V. Juškienė.

„Kitas dalykas yra karjeros galimybės ir atlygis už tą darbą. Mano galva, čia yra pagrindinis butelio kakliukas, kad jauni žmonės, projektuodami savo gyvenimą, nemato, kad mokykloje dirbdami galės užsitikrinti gerovę sau ir savo šeimai“, – antrino D. Misiūnas.

Iš visų, pasirinkusių pedagogo profesiją, tik 40 proc. baigusių iš tiesų pasirenka mokytojo darbą.

„Galima į tai žiūrėti su humoru, bet šokių, kūno kultūros, menų mokytojai yra dažniausiai pasirenkama sritis. O fizika, chemija, matematika yra vienetai, lietuvių kalba – dešimtys“, – kalbėjo D. Misiūnas.

Vien Vilniaus rajone arti pusės mokytojų yra vyresni nei 50 metų. Mokytojų trūkumas kasmet tampa vis aštresnis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokytojas toks pat visuomenės atspindys

Mokytojas toks pat visuomenės atspindys portretas
Visokius ir tokius pat reikalavimus galima pateikti ir kitų profesijų specialistams. Be to kiti išsilavinę specialistai negauna atlyginimo, kuris po etatinio, visiškai priklausančio nuo direktoriaus malonės, vos vos didesnis už nekvalifikuotą darbą dirbančiųjų valytojų, kiemsargių ir kt. Bet mokytojams keliami reikalavimai kaip aukštojo pilotažo virtuozams, kurių toks užmokestis būna ne už mėnesį, o už dieną. Baigėsi tie laikai, kai aukojamasi ir aukojama šeima už grašius " iš pašaukimo ", už tai dar girdint tokius pagrūmojimus. Taip iki senatvės kai kurie ir neįgauna savarankiškumo.

pakraupus mokytojų elgesiu

pakraupus mokytojų elgesiu portretas
reikėtų ir patiems mokytojams kokybiškiau atlikti savo darbus, o nekalbėti mokiniams - "kiek moka, tiek mokinam". Tai žemo lygio mokytojai. Patiko karantinas, tada numesdavo mokiniams kaip šunim kaulą ir darykit, mokinkitės patys ir dabar grįžę į normalų mokinimąsi tęsia savo išsidirbinėjimą. Patys darykit, skaitykit, o tada parašysit atsiskaitymą. Klausimas tada už ką jiems dar kelti algas????

***

*** portretas
Geriau išsaugokit dirbančius,,ministerija,savivaldybės turėtų susidaryt sąrašus ieškančių darbo pedagogų,stengtis juos perkvalifuot,skatint iš regionų mokytojus dirbti didesniuose miestuose..jaunimas situacijos nepakeis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių