Skundus Konstituciniam Teismui galės rašyti visi

Individualius skundus Konstituciniam Teismui (KT) galės rašyti visi piliečiai, ne tik teisinį išsilavinimą turintieji, antradienį nusprendė Seimas.

Parlamentarai priėmė Konstitucinio Teismo pataisas, kurios įgyvendina Konstitucijos pataisą dėl individualaus konstitucinio skundo. Už jas balsavo 91 Seimo narys, 13 susilaikė.

Advokatūra siekė, kad individualų konstitucinį skundą galėtų surašyti tik advokatas. Advokatūros vadovų teigimu, privalomai įtraukus profesionalius teisininkus skundai būtų kokybiškesni.

Iš pradžių tokiai pozicijai buvo pritaręs ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, tačiau vėliau nuomonę pakeitė.

Seimas priėmė nuostatą, kad individualų prašymą KT pasirašo jį teikiantis asmuo arba jo atstovas.

Piliečiui teisme galės atstovauti advokatas, aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą turintys artimi jo giminaičiai ar sutuoktinis.

„Kai reikia specialių žinių, susijusių su bylos dalyku, kartu su šioje dalyje nurodytais asmenimis, atstovais pagal pavedimą gali būti ir kiti asmenys – neteisinių sričių specialistai“, – teigiama dokumente.

Konstitucinio Teismo įstatymas pakeistas, nes Seimas kovą priėmė Konstitucijos pataisas, kurios gyventojams nuo šių metų rugsėjo leis pateikti individualų konstitucinį skundą dėl teisės aktų, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė jų konstitucines teises ar laisves.

Prieš kreipdamiesi į KT piliečiai turės būti išnaudoję visas teisinės gynybos priemones. Nuo paskutinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos negalės būti praėję daugiau kaip keturi mėnesiai.

Pagal kitas įstatymo pataisas numatyta, kad bylos KT bus nagrinėjamos rašytinio proceso tvarka, nebent pats teismas nuspręstų kitaip.

„Siekiama pervesti į rašytinį procesą, nes jis yra greitesnis“, – sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Taip pat projekte nurodyta, kad pats pilietis privalės surinkti ir pateikti KT visą papildomą medžiagą, pagrindžiančią jo skundą.

Be to, skundo pateikimas KT nesustabdys bendros kompetencijos teismo sprendimo vykdymo. Tik išimtiniu atveju Konstitucinis Teismus galės sustabdyti teismo sprendimo vykdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idiotizmas,

  Idiotizmas,  portretas
daugiau 30m negalėjo? Ar jis mums reikalingas? Kodėl tik dabar? Kas apmokės,, šito"ale, teismo neveiklumą iki šiol?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių