Siūlo už kanapių vartojimą numatyti tik administracinę atsakomybę

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasisako prieš kanapių legalizavimą, tačiau sutinka su siūlymu naikinti baudžiamąją atsakomybę už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo juos platinti, numatant tik administracinę.

„Dekriminalizavimą, kai vartotojas nebaudžiamas už marihuanos turėjimą ir vartojimą, aš palaikyčiau, nes priklausomą žmogų reikia ne bausti, o gydyti. Antras dalykas – medicininių preparatų įteisinimas ir naudojimas. Tam nereikia nieko įteisinti, legalizuoti. Trečias variantas – rekreacinių (pramoginių) kanapių legalizavimas, kai iki tol buvusi narkotinė medžiaga braukiama iš draudžiamų sąrašo, tampa legali. Aš būčiau prieš šį variantą, nes mes ir taip turime problemų ir mums nereikia dar vienos“, – teigiama žiniasklaidai paskelbtame ministro komentare.

Pasak ministro, svarbu suprasti, kad kanapės sukelia priklausomybę, tam tikrų kognityvinių funkcijų pakenkimus, paveikia emocinį intelektą, kelia elgesio problemų, ir „kanapių legalizavimas netgi medicininiais tikslais nėra nei šios dienos, nei šių metų prioritetas“.

„Tokie sprendimai turi būti priimami labai atsakingai, įvertinus galimas rizikas, užsienio šalių patirtį. Taip, kai kuriose Europos šalyse jos yra naudojamos medicininiais tikslais, tačiau Baltijos šalyse – ne. Tad pirmiausia būtina išanalizuoti situaciją, įvertinti rizikas. Be to, jei ateityje būtų nuspręsta jas legalizuoti medicininiais tikslais, turėtų būti sukurtas labai aiškus ir griežtas mechanizmas, kad nebūtų galimybės piktnaudžiauti“, – apie galimybę legalizuoti kanapes medicininėms reikmėms sako ministras.

Kanapių legalizavimo šalininkai ketvirtadienį rengia akciją prie Seimo, ragindami visų pirma dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotinių medžiagų laikymą. Lietuvoje nuo šių metų pradžios įsigalioję teisės aktų pakeitimai už kanapių laikymą leidžia taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga, Seimo liberalai Aušrinė Armonaitė ir Vitalijus Gailius siūlė grąžinti nuostatas, jog nedidelis narkotinių medžiagų turėjimas be tikslo juos platinti užtrauktų tik administracinę atsakomybę, 60–300 eurų baudą, taip pat siūlyta leisti mažą kiekį medžiagų atiduoti teisėsaugai be jokių sankcijų. Tačiau kovo pabaigoje Seimas politikų pataisoms nepritarė.

ES narkotikų stebėsenos agentūra (EMCDDA) 2015-aisiais skelbė, jog Lietuvos jaunimas yra tarp mažiausiai kanapių produktais besisvaiginančiųjų Europos Sąjungoje. Tyrimo duomenimis, per metus Lietuvoje šių kvaišalų vartojo 5 proc. jaunimo, tačiau bent kartą jų paragavo penktadalis penkiolikmečių -šešiolikmečių.

Marihuana laikoma psichotropine medžiaga, ji turi veikliosios medžiagos – tetrahidrokanabinolio. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad kanapės yra labiausiai paplitusi nelegaliai parduodama narkotinė medžiaga pasaulyje, ją pirmąkart išbando jaunesnio amžiaus asmenys, nei kitus narkotikus.  PSO nurodo, kad ilgalaikis kanapių vartojimas sukelia priklausomybę, kenkia kognityviniams gebėjimams, atminčiai ir informacijos įsisavinimui, sukelia plaučių ligas, gali pasunkinti šizofrenijos simptomus.

Kartu PSO pažymi, jog tyrimais yra įrodyta, jog AIDS bei vėžiu sergantiems pacientams kanapės padeda palengvinti pykinimą ir kitus simptomus, taip pat terapinės kanabinoidų savybės buvo pademonstruotos glaukomos ir astmos gydymo tyrimuose.

Jungtinėse Valstijose kanapių pardavimas ir naudojimas medicininėms ir rekreacinėms reikmėms yra legalizuotas aštuoniose iš 50-ies valstijų, JAV sostinėje Vašingtone marihuaną galima naudoti asmeninėms reikmėms, bet ne parduoti, dar beveik dvidešimtyje valstijų kanapes galima naudoti medicininėms reikmėms. Kanapės yra įteisintos Urugvajuje, medicininis jų naudojimas leidžiamas Vokietijoje, Airijoje, Jamaikoje, Australijoje. Kanapių vartojimas dekriminalizuotas Čekijoje, Nyderlanduose, Austrijoje, Danijoje, Airijoje, Portugalijoje, Meksikoje, Kosta Rikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Reiktų patikrint įtariu bičas pats vartoje. :-)

...

... portretas
ŠAUDYT tokius vietoje!

Kirminas

Kirminas portretas
Ko ir reikejo tiketis prieiga prie alkoholio mazinam duros pasiekiamuma didinam .Orentacija y cigonu tabora.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių