Šiaulių universitetas taps akademija, absolventai gaus VU diplomus

Dėl Šiaulių universiteto (ŠU) integracijos į Vilniaus universitetą (VU) universitetinės studijos Šiauliuose tik sustiprės. Taip po susitikimo su derybine VU delegacija Eltai teigė Šiaulių universiteto rektorius Donatas Jurgaitis.

Pasak rektoriaus, su VU derybine grupe sutarta, kad Šiaulių universitetas taps Vilniaus universiteto dalimi ir galbūt vadinsis Vilniaus universiteto Šiaulių akademija.

Vilniaus universiteto prorektoriaus Valdo Jaskūno teigimu, viena iš pagrindinių Šiaulių akademijos veiklų bus pedagogų rengimas Šiaurės Lietuvos regione.

Kaip pabrėžė rektorius D. Jurgaitis, Šiaulių akademijos tikslas - ne išduoti Vilniaus universiteto diplomus, o, prisijungus prie pirmaujančio Lietuvos universiteto, siekti kuo aukštesnės išsilavinimo vertės.

„Žmonės turi gauti tokį išsilavinimą, kad po 5-6 metų galėtų prisitaikyti prie aplinkos, kuri tikrai labai keisis. Mūsų tikslai, kad studijų, mokslinių tyrimų kokybė būtų ne žemesnė nei VU, kitaip mes ten būsime nelabai reikalingi“, - Eltai sakė D. Jurgaitis.

Planuojama, kad Šiaulių akademija bus vienas iš trijų mokytojų rengimo centrų Lietuvoje. „Šiemet sukanka 70 metų, kai Šiauliuose rengiami mokytojai, jeigu neskaičiuotume Šiaulių mokytojų seminarijos, kuri buvo įkurta anksčiau. Taigi, 70 metų potencialas neišbarstytas, o sukaupta milžiniška patirtis“, - pabrėžė ŠU rektorius.

Kalbėdamas apie mokytojų rengimą, D. Jurgaitis akcentavo, kad akademija koncentruosis į pedagogus, pasirengusius dirbti su negalią ar tam tikrų sutrikimų, sunkumų turinčiais vaikais ir suaugusiais.

„Mes turbūt būsime vieninteliai Lietuvoje, kurie tai darysime“, - sakė rektorius.

Antra kryptis, į kurią orientuosis Vilniaus universiteto Šiaulių akademija - specialistų industriniam-pramoniniam regionui rengimas. „Organizuosime aukščiausios kvalifikacijos inžinerines universitetines studijas, informacinių technologijų specialistus. Einame link šiuolaikiškos robotikos ir išmaniosios gamybos“, - sakė rektorius.

Kaip pabrėžė D. Jurgaitis, naujos programos, bendradarbiaujant su Latvijos universitetais, jau parengtos ir šiuo metu koreguojamos. „Šiomis dienomis paleidžiam naujas įrangas“, - pridūrė rektorius.

Trečioji kryptis, į kurią orientuosis VU Šiaulių akademija - lietuvių ir kitų kalbų mokytojų, istorikų, menų, etnologijos ir kitų mokytojų rengimas.

„Mes, ko gero, nerengsime profesionalių menininkų, bet menininkus edukologus - tikrai“, - sakė Šiaulių universiteto vadovas.

Pasak rektoriaus, Šiaulių akademijoje bus visos trys studijų pakopos - organizuojamos bakalauro, magistro ir doktorantūros studijos. Taip buvo sutarta su Vilniaus universiteto derybine grupe.

Kovo pradžioje Seimas turėtų priimti sprendimą dėl Vilniaus universiteto ir Šiaulių universiteto jungimosi. „Nutarime bus pasiūlytas protingas laikotarpis, per kurį turėtų šitas procesas įvykti. Ar pavadinimą ir statusą pakeisime 2019 metų, ar 2020 metų rugsėjį, šiandien dar nesiryžtu sakyti, nesiryžta ir kolegos. Viskas priklausys nuo to, kaip mums seksis suderinti informacines ir kitas sistemas“, - sakė D. Jurgaitis.

Rektoriaus duomenimis, šiuo metų Šiaulių universitete mokosi per 2000 studentų, yra apie 160 dėstytojų etatų, iš kurių apie 20 - skirti vien moksliniam, meniniam darbui.

„Šiemet išleisime apie 800 absolventų, būtų labai gerai tiek pat ir priimti į studijas, bet tikriausiai tiek nepasiseks. Jei į bakalaurus priimsime 200 ar 300, bus labai gerai, nes į magistro studijas paprastai daugiau priimame. Taigi, jei į abi pakopas priimsime apie 600, - bus puiku“, - skaičiavo rektorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių