Seimo NSGK svarstys Tauragės ir Šilalės karinių poligonų įstatymą

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) svarstys įstatymines pataisas, kuriomis siūloma steigti karinius poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose bei leisti valstybei kompensuoti medžioklės plotus, patenkančius į poligonų teritorijas.

Liepos mėnesį Seimas po pateikimo pritarė Lietuvos kariuomenės Tauragės ir Šilalės karinių poligonų įstatymo projektui, kuriuo būtų numatoma steigti du manevrinio pobūdžio poligonus. Projektą parengusi Krašto apsaugos ministerija (KAM) argumentuoja, kad šiuo metu turimų karinių poligonų nepakanka, kad būtų užtikrintas Lietuvos kariuomenės kovinis rengimas.

Nors įstatyme numatyta, kad Tauragės poligonas užima 4,3 tūkst. hektarų plotą, o Šilalės poligonas – 2,6 tūkst. hektarų, KAM siūlo teritorijas sumažinti, atitraukiant jas nuo gyvenamųjų teritorijų.

„Tauragės teritorijoje būtų siūloma sumažinti teritoriją nuo originalios versijos per 565 hektarus, tai yra atitraukiant 5 teritorijas nuo gyvenamų teritorijų ir mažinant poligono dydį. Dėl Šilalės – (...) karinio poligono pokytis būtų per 335 hektarus, atitraukiant nuo 4 teritorijų“, – Seimo Kaimo reikalų komitete rugsėjį kalbėjo viceministras Renius Pleškys.

NSGK taip pat apsispręs dėl Medžioklės įstatymo pataisų, kurios leistų be konkurso kompensuoti medžioklės plotus, kurie patenka į planuojamų steigti Tauragės ir Šilalės poligonų teritoriją. Nauja tvarka leistų skirti naują medžioklės plotų vienetą kaip kompensaciją ypatingos valstybinės svarbos projektus įgyvendinančiosios institucijos siūlymu.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtam įstatymo projektui dėl naujų poligonų steigimo Tauragės ir Šilalės rajonuose pritarė papildomi Seimo Aplinkos apsaugos ir Kaimo reikalų komitetai. Projektui svarstymo ir priėmimo stadijose dar turės pritarti Seimas.

Skelbiama, jog poligonai nebus visiškai uždaros karinės teritorijos, juose nebus šaudyklų, nevažinės sunkioji karinė technika.

Anksčiau ministerijos atstovai yra nurodę, kad poligonų statybų darbai prasidėtų iš karto po to, kai specialusis įstatymas būtų patvirtintas parlamente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių