Viceministras: steigiant poligonus peržiūrimos jų ribos, bet visų norų atliepti nepavyks

  • Teksto dydis:

Steigiant naujus karinius poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose, bus siekiama koreguoti jų ribas, tačiau visų norų atliepti nepavyks, sako krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys.

Liepos viduryje Seimas pradėjo svarstyti Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtą įstatymo projektą Tauragės ir Šilalės rajonuose įsteigti du poligonus. Tam jau yra pritarusi Valstybės gynimo taryba.

„Tas pasiūlytas teritorijas, kurios dabar yra, bandysime dar pažiūrėti ir kažkurioje vietoje atitraukti tas zonas mažiausiai 100 metrų. Toje zonoje vykdomą veiklą reiktų derinti su ministerija, suprantame, kad tai būtų nepatogu, tai, kur galėsime pabandysime atitraukti, kad karinė zona netrukdytų veiklai“, – antradienį vykusiame Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje kalbėjo jis.

„Teritorijos yra maksimaliai sumažintos nelendant į privačias teritorijas ir dar yra kiti interesai įvairių visuomenės grupių, dar norima sumažinti. Iš principo toliau nebėrą ką kalbėti. Visų galimybių atliepti negalėsime“, – akcentavo viceministras.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas yra teigęs, jog naujų poligonų reikia, nes kariuomenei trūksta treniruotėms skirtų erdvių. Jis taip pat yra pažadėjęs įstatyme įtvirtinti, kad poligonai bus skirti manevravimui. Tą komiteto posėdžio metu patikino ir krašto apsaugos viceministras.

Iš principo toliau nebėrą ką kalbėti. Visų galimybių atliepti negalėsime.

„Kadangi poligonai yra pakankamai maži, mes neplanuojame jokių šaudyklų, kitokios veiklos, kuri ženkliai trukdytų aplinkinių gyventojų veiklą. Bandysime rasti tam tikras formuluotes“, – pažymėjo R. Pleškys.

Tokį lūkestį yra išsakę vietos gyventojai bei Šilalės ir Tauragės rajonų merai. Jie teigė nuogąstaujantys, jog ilgainiui poligonų statusas gali pasikeisti.

Šių karinių teritorijų atsiradimui priešinasi ir dalis vietos bendruomenių bei medžiotojų, nes teritorijose medžioti būtų draudžiama.

„Reikia pripažinti, kad visuomenei pateikimas buvo ne toks, koks jis turėjo būti. Kai buvote Šilalėje, tiek visuomenė, tiek savivaldybė uždavė nemažai klausimų, bet nebuvo atsakymų į bent 80 proc. klausimų“, – posėdyje kalbėjo Šilalės rajono meras Tadas Bartkus.

Labiau bendrauti su visuomene, medžiotojų asociacija, bendruomenėmis bei tinkamai pasiruošti KAM ragino ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Planuojama, kad nauji poligonai talpins nuo kuopos iki bataliono dydžio karinius vienetus, tačiau neturės karinės teritorijos statuso, todėl juose nebus šaudyklų, nevažinės sunkioji karinė technika, su kariuomenės leidimu galės lankytis žmonės.

Priėmus įstatymą, poligonai Tauragės ir Šilalės rajonuose bus pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektais. R. Pleškio teigimu, šis statusas leistų paspartinti statybas.

Anot jo, šalyje esamų poligonų nepakanka, o poreikis naujiems atsirado Lietuvoje daugėjant sąjungininkų karių, augant šauktinių skaičiui ir rezervui, įsigyjant naujos karinės technikos.

Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus.

Tauragės rajone veikia Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, Šilalės rajone – brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas.

Seime svarstant naujiems poligonams skirtą įstatymo projektą, Kaimo reikalų komitetas yra papildomas. Jo nuomonė – tik patariamoji.


Šiame straipsnyje: poligonaikariniai poligonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė  portretas
Tai kur visi žalieji, kuo pavertėte mūsų kraštovaizdį jau apšikta kiek eina ,ir dar drįsta tikrinti automobilius,ar jums svarbi Lietuva už judo grąšius parsiduodate ,atsisuks karma prieš niokotojus,atėjo kasčėjus ir knisa .

Jonaa

Jonaa portretas
Labanoro girioe galetu but poligonas ir Nemenčinės miškuose dar yra vietos

Kutūzovas \\\\\.../////

Kutūzovas  \\\\\...///// portretas
Visą Lietuvą paversti ištisu poligonu,tai bus atgrąsymo priemonė,Rusai bijos net artintis.___Baisu,kai tokie bukiai "vadovauja".
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių