Seimas ėmėsi Vadovybės apsaugos departamento pertvarkos: taptų savarankiška įstaiga

Seimas šią savaitę ėmėsi projektų dėl Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pertvarkos.

Šiuo metu Vidaus reikalų ministerijai priklausantis Vadovybės apsaugos departamentas po pertvarkos taptų savarankiška įstaiga – Vadovybės apsaugos tarnyba.

„Siūloma pertvarkyti departamentą į Vadovybės apsaugos tarnybą, kuri vykdytų specifinę funkciją, atskiros ministerijos valdymo sričiai nepriskirtą – Lietuvos vadovų ir užsienio šalių vadovų, kurie yra mūsų valstybės svečiai, apsaugą“, – sakė naujos redakcijos projektą pristačiusi Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė Agnė Širinskienė.

„Visame pasaulyje matomos tendencijos, kad asmenų apsaugą vykdančios institucijos tampa kiek įmanoma savarankiškesnės, todėl siūloma, kad VAD veiklos sritis iš viešojo saugumo srities būtų perkeliama į nacionalinio saugumo ir tarpvalstybinių santykių sritį“, – kalbėjo komiteto vadovė.

Už naują Vadovybės apsaugos įstatymą po pateikimo balsavo 66 parlamentarai, devyni susilaikė. Toliau projektų paketas bus svarstomas Seimo komitetuose ir į plenarinių posėdžių salę grįš gruodžio mėnesį.

Numatyta, kad pasikeitimai įsigalios nuo kitų metų liepos, jiems priimti reikės dar dviejų balsavimų.

Vadovybės apsaugos tarnyba turėtų naują pareigūnų karjeros ir darbo apmokėjimo sistemą, nustatant kintamą pareiginę algą, priklausančią tik nuo pasiekimų tarnyboje.

Pasak A. Širinskienės, priėmus pakeitimus mažiausiai uždirbantiems pareigūnams atlyginimai gali kilti iki 28 procentų.

„Darbas VAD tapo nepatraukliu, sunku pritraukti ir išlaikyti tarnyboje kvalifikuotus specialistus. 2017 metais departamente buvo neužimtos 97 pareigybės, 2018 metais – 96, o atitinkamai 2018 metais vos devyni kursantai išreiškė norą prisijungti prie Vadovybės apsaugos departamento“, – pažymėjo TTK vadovė.

„Keičiant statusą, gerinamos karjeros galimybės ir didesnis pareigūnų darbo užmokestis, bet ne visiems pareigūnams, o mažiausiai uždirbantiems, jiems atlyginimas galėtų kilti net iki 28 proc., taip tikintis į tarnybą pritraukti daugiau asmenų“, – teigė A. Širinskienė.

Pagal projektą, paskirtam į pareigas žmogui būtų nustatoma pirmoji iš šešių galimų tarnybos pakopų. Pareigūno tarnybą įvertinus labai gerai arba tris kartus iš eilės – gerai, būtų nustatoma aukštesnė tarnybos pakopa, lemianti didesnę pareiginę algą.

Kiekvienai pareigybei siūloma nustatyti šešias tarnybos pakopas, taigi ir šešis pareiginės algos variantus. Anot ministerijos, tai leistų ilgesnį laiką motyvuoti pareigūnus siekti geriausių darbo rezultatų išliekant tose pačiose pareigose ir nedelsiant reaguoti į veiklos rezultatų suprastėjimą.

Po pertvarkos būtų atsisakoma šiuo metu pareigūnams mokamų butpinigių ir važiavimo išlaidų kompensavimo, dalis pareigūnų neteks turėtos priemokos už darbą, kuris tiesiogiai susijęs su saugomų asmenų fizine apsauga.

Taip pat Vadovybės apsaugos tarnyba iš policijos perimtų Lietuvos diplomatinių atstovybių apsaugą. Užsienio šalių atstovybes Lietuvos teritorijoje toliau saugotų policija.

Vadovybės apsaugos departamentas saugo Lietuvos prezidentą, ministrą pirmininką ir Seimo pirmininką bei oficialius Lietuvos svečius.

Institucija taip pat saugo Prezidentūrą, Vyriausybę, Seimą, Turniškių rezidencijas, kitus objektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kodėl

O kodėl  portretas
kitiems pareigūnams nekyla 28%, VAD jau ir taio algos didžiausios iš statutinių pareigūnų yra!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių