S. Kairys: savivaldybėms atrišamos rankos spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse

Kultūros ministras Simonas Kairys antradienį pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms bus atrišamos rankos spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse.

„Su šios dienos pakeitimais keičiasi kriterijų aprašas ir savivaldybių vertinimo tarybos arba su Kultūros paveldo departamentų, nes tik septynios savivaldybės vertinimo tarybas turi, prasidės procesas, be to buvo aklavietė, buvo galima diskutuoti, bet tai ir pasibaigtų diskusijomis“, – BNS antradienį sakė S. Kairys.

„Turėtumėme darbo dienos gale tai paleisti, ir savivaldybėms, kurios bus iniciatyviausios, atsiriš tas procesas, rankos, kad sprendimai būtų pradedami priimti“, – pridūrė ministras. 

Atnaujintame Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų apraše nustatyta, kad sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kurie yra nacistinės Vokietijos ar SSRS kariuomenės ar kitų šių valstybių specialiųjų tarnybų, vykdžiusių Lietuvos gyventojų represijas, veiklą ar jų narius propaguojančios skulptūros, atvaizdai, užrašai ar kiti simboliai. Ši nuostata netaikoma neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esantiems kapams ar antkapiams.

„Pakeistas kriterijų aprašas niekaip nepaveiks pačių kapaviečių ar jų antkapių – priešingai nei bando tvirtinti Lietuvai nedraugiškos jėgos, su mirusiaisiais nekovojame ir gerbiame jų amžinojo poilsio vietas, taip pat privalome paisyti ir Ženevos konvencijos įpareigojimų“, – ministerijos pranešime sakė S. Kairys.

„Tačiau okupantų palikti monumentai, daug metų darkę mūsų miestų ir miestelių viešąsias erdves, nėra suderinami su šiuolaikinės Lietuvos veidu“, – pabrėžė jis.

Kultūros ministro teigimu, šiandien matome, kokius baisumus Kremliaus režimas vykdo Ukrainoje,  o „juk paminklai, tebestovintys Lietuvoje, dažnu atveju skirti šlovinti taip pat besielgusiems okupantams“.

Anot ministro, Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų aprašo pakeitimai dar buvo suderinti su Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijomis siekiant, kad būtų tinkamai pagerbti mirusieji. Kartu, anot jo, siekta atskirti, jog kapinėse esančios ir „skleidžiančios agresiją ir simbolizuojančios karą“ skulptūros galėtų būti nukeltos prieš tai panaikinus jų apsaugą.

Minėtą aprašą pakeisti nuspręsta siekiant įvertinti savivaldybių prašymus dėl kapinėse esančių sovietinių memorialų teisinės apsaugos naikinimo.

Iki šiol kriterijai numatė išimtį, kad į kultūros vertybių registrą įrašomi kapai, neveikiančios kapinės, palaikų laidojimo ir užkasimo vietos. Dėl to dalies savivaldybių ar nacionalinio lygmens Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos negali jų išbraukti iš sąrašo.

Diskusijos dėl sovietinių paminklų nukėlimo atsinaujino po Rusijos invazijos į Ukrainą vasario pabaigoje.

Kultūros ministerijos duomenimis, iš viso Lietuvoje yra 160 saugomų sovietinių karių kapinių ar palaidojimo vietų, pusėje jų yra sovietiniai monumentai.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesovietinis paveldasKapinėssovietinis paveldas kapinėse

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių