S. Cichanouskaja apdovanojo sukilimo dalyvių palaikus radusius archeologus

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį apdovanojo 1863–1864 metų sukilimo vadų palaikus radusius archeologus.

Sukilimo vadams, tarp kurių buvo ir baltarusių didvyris Konstantinas Kalinauskas, skirtą ekspoziciją Lietuvos nacionaliniame muziejuje apžiūrėjusi S. Cichanouskaja muziejui ir archeologų grupei įteikė garbės ženklus.

„K. Kalinausko perlaidojimas buvo labai svarbus įvykis, aš norėjau asmeniškai padėkoti žmonėms, kurie dalyvavo archeologinėse paieškose, taip pat organizavo perlaidojimą, ir įteikti simbolinius garbės ženklus, kad jūs žinotumėte, kad baltarusiams savo metu padarėte labai daug, nuo to prasidėjo baltarusių suvokimas, kad mes esame tauta ir mes pradėjome vienytis“, – sakė S. Cichanouskaja.

Ji teigė, kad Lietuvos didžiosios kunigaikštystės (LKD) istorinis palikimas labai svarbus baltarusių tautai, suteikiantis pagrindą didžiuotis savo tauta, jos istorija.

K. Kalinausko perlaidojimas buvo labai svarbus įvykis, aš norėjau asmeniškai padėkoti žmonėms, kurie dalyvavo archeologinėse paieškose.

„Iš tiesų LDK palikimas labai svarbus. Anksčiau galbūt to nesijautė, nes baltarusiai kaip tauta nejautė nacionalinės savimonės, niekas to nenorėjo, bet praėjusiais metais baltarusiai pagaliau pilna apimtimi pajuto pasididžiavimą, kad mes vieninga tauta, ir dabar šis suvokimas, kad mes tauta, yra pakilęs į naują lygį“, – teigė Baltarusijos opozicijos lyderė.

Komentuodama žinias, jog Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ją nominavo Nobelio taikos premijai, S. Cichanouskaja sakė, kad „tai yra baltarusių tautos pripažinimas“.

„Aš kaip baltarusių tautos atstovė, kuriai tauta patikėjo teisę kalbėti jos vardu, esu tikra kad baltarusiai tai labai įvertins“, – sakė opozicijos lyderė.

BNS šeštadienį informuoti šaltiniai patvirtino, jog Lietuvos vadovas pasiūlė šiuo metu Vilniuje gyvenančią S. Cichanouskają Nobelio taikos premijai.

Pagal taisykles, valstybių vadovai yra tarp tų žmonių, kurie gali oficialiai siūlyti kandidatus Nobelio taikos premijai. Kandidatūras galima pateikti iki sausio 31 dienos.

Prezidentūra BNS atsisakė komentuoti informaciją apie S. Cichanouskajos nominavimą.

„Mes nekomentuosime informacijos dėl Nobelio taikos premijos“, – BNS šeštadienį sakė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

S. Cichanouskaja po šios paskelbtos žinios padėkojo Lietuvos prezidentui už parodytą solidarumą ir paramą baltarusių taikiai kovai už laisvę.

„Tai neįtikėtina akimirka. Esu dėkinga prezidentui Nausėdai už tai, kad nominavo mane ir visus Baltarusijos žmones Nobelio taikos premijai. Tai nuostabi solidarumo su Baltarusija išraiška ir mūsų taikios kovos už laisvę, kuri įkvepia visą pasaulį nuo praėjusių metų rugpjūčio, pripažinimas“, – tviteryje parašė S. Cichanouskaja.

38 metų S. Cichanouskaja pernai rugpjūtį dalyvavo Baltarusijos prezidento rinkimuose. Ji savo kandidatūrą iškėlė, kai režimas suėmė kandidatuoti ketinusį jos vyrą.

Režimas paskelbė, kad rinkimus laimėjo Aliaksandras Lukašenka, tačiau opozicija ir Vakarai pareiškė, kad rezultatai buvo suklastoti, Baltarusijoje prasidėjo masinės protesto akcijos, jos tęsiasi iki šiol.

Dėl režimo spaudimo S. Cichanouskaja netrukus po rinkimų pasitraukė į Lietuvą, kur dar prieš rinkimus buvo atvežti jos vaikai. Gyvendama Lietuvoje ji siekia telkti tarptautinę paramą opozicijai ir didinti spaudimą A. Lukašenkos režimui, kad būtų surengti nauji laisvi rinkimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkis

Rinkis portretas
Prieš rinkimus buvo atvežti jos vaikai.... štai ir lenda yla iš maišo kas buvo užsakovas ir klastojo rinkimus...

Viršūnė

Viršūnė portretas
Kuo gali apdovanoti namų šeimininkė,nebent savo kepimo blynais.

Anonimas

Anonimas portretas
Kotletų iškepė ?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių