Restauruotame dokumente – trijų partizanų parašai

  • Teksto dydis:

Prano Gudyno restauravimo centro specialistai atkūrė dokumentą, ant kurio partizanų Adolfo Ramanausko-Vanago, Liongino Baliukevičiaus-Dzūko ir Jurgio Krikščiūno-Rimvydo parašai, pranešė LRT laida „Panorama“.

Dokumentas į restauratorių rankas pakliuvo blogos būklės, nes buvo laikytas itin prastose sąlygose, sulakstytas į aštuonias dalis, dėl to prarasti dideli dokumento fragmentai, o kai kurios dalys laikėsi tik dėl priklijuotų popieriaus juostelių. Dokumentas dar buvo sulietas.

Restauruotos tik kai kurios dokumento dalys. Partizanų parašai ir atspaudai neliesti, kad liktų autentiški.

Restauratorė Jurgita Blažytė-Denapienė sako pastebėjusi, kad dokumente minima 1948 metų balandžio 10 diena. Taip pat minimas ryšininkas Lubinas.  

Dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas sako, kad dokumentas itin svarbus istorijai. „Dokumentas sugrįžo į gyvenimą. Jis yra be galo vertingas, kad ten yra ne tik partizanų vado Vanago parašas, kiek man žinoma, vienas geriausiai išlikusių jo parašų (...)“. 

Atnaujintas dokumentas turėtų sugrįžti į Merkinės krašto muziejų, kuriam jis buvo pernai perduotas. Restauratoriai įspėja, kad bus reikalinga kruopšti jo apsauga ir eksponuoti nerekomenduoja, nes antspaudai ir rašalas, kuriuo partizanai pasirašė, nuo šviesos blunka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TvartelioZinios

TvartelioZinios portretas
Jo , siais laikais restauruotojai gerai parasaus restauruoja, neatskirsi nuo originalo

Jonas

Jonas portretas
Jeigu cia blogai,tai visi pasaulio archyvai irgi blefas ar ne

Joo

 Joo portretas
Tokiu būdu pasikeičia istorija kai turinys "resturuojamas"
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių