Reikės nuspręsti, kurį laiką – vasaros ar žiemos – pasirinksime (vyks apklausa)

Europos Sąjungos (ES) mastu planuojant atsisakyti sezoninio laiko keitimo, Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės, turės apsispręsti, kurį - vasaros ar žiemos - laiką pasirinkti kaip nuolatinį.

Siekiant išsiaiškinti visuomenės nuomonę, Lietuvoje pradedama reprezentatyvi gyventojų apklausa, vyks viešosios konsultacijos, praneša Susisiekimo ministerija.

Nuolatinio laiko pasirinkimo klausimas taip pat bus derinamas su kaimyninėmis valstybėmis ir tik tada bus priimtas galutinis šalies sprendimas.

„Visuomenės nuomonės tyrimas ir suinteresuotų institucijų konsultacijos padės išsiaiškinti, kuriam nuolatiniam laikui - vasaros ar žiemos - šalis norėtų teikti pirmenybę. Tai taps pagrindu tolesniam sprendimų derinimui su kaimyninėmis šalimis“, - pranešime sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Siekiant išsiaiškinti, kokį nuolatinį laiką norėtų pasirinkti šalies žmonės, Lietuvoje vyks reprezentatyvi gyventojų nuomonės apklausa. Ji atspindės visų šalies gyventojų pagal pagrindines socialines demografines charakteristikas (gyvenamą vietovę, lytį, amžių ir pan.) nuomonę.

„Taip pat vyks viešosios konsultacijos su suinteresuotomis šalimis, konsultuosimės su kaimyninėmis ES valstybėmis, ir tik tada bus apsispręsta - Lietuvoje pasirinkti nuolatinį vasaros ar žiemos laiką“, - teigia susisiekimo ministras.

Taip pat vyks viešosios konsultacijos su suinteresuotomis šalimis, konsultuosimės su kaimyninėmis ES valstybėmis, ir tik tada bus apsispręsta - Lietuvoje pasirinkti nuolatinį vasaros ar žiemos laiką.

Šių metų vasarą Europos Komisija, atsižvelgdama į Europos Parlamento ir Lietuvos bei Suomijos prašymus, dėl sezoninio laiko keitimo surengė viešą ES gyventojų apklausą, kurioje didžioji dalis - 84 proc. respondentų pritarė, kad būtų atsisakyta laiko keitimo.

Atsižvelgdama į viešosios konsultacijos rezultatus, šių metų rugsėjo 13 d. Europos Komisija pasiūlė ES mastu panaikinti sezoninį, t. y. vasaros ir žiemos, laiko keitimą. Tai reiškia, kad laikrodžiai nebebūtų persukami viena valanda į priekį kovo mėnesį ir viena valanda atgal spalio mėnesį.

Pagal pasiūlymą ES valstybės narės turės pačios nuspręsti, kurį laiką - vasaros ar žiemos - jos norės pasirinkti nuolatiniu. Pasirinkdamos nuolatinį laiką, valstybės taip pat turėtų pasitarti ir suderinti savo pasirinkimą su kaimyninėmis šalimis.

Šiuo metu dėl Europos Komisijos pasiūlymo vyksta derybos, nes ES valstybėms narėms ir Europos Parlamentui reikia sutarti, nuo kurių metų atsisakyti sezoninio laiko keitimo. Lietuva siekia, kad šis sprendimas būtų priimtas kuo greičiau. Sezoninio laiko keitimo atsisakymo klausimas šiandien taip pat aptariamas neformaliame ES šalių aplinkos ir transporto ministrų susitikime Grace (Austrija).

Šiuo metu visoje ES dukart per metus laikas pakeičiamas viena valanda, siekiant geriau išnaudoti dienos šviesą. Vasaros laikas įvedamas paskutinį kovo sekmadienį ir atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį. Vasaros laiko įvedimo ES tvarkaraštis buvo nustatytas Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų, siekiant užtikrinti sklandų ES vidaus rinkos veikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilniete

Vilniete portretas
Tik vasaros laikas. Man liudniausia metu diena - perejimo i ziemos laika. Ta puse dienos tamsa ivaro depresija ir liudesi ...

AISTE

AISTE portretas
Iš tikruju vasaros laikas tinka tik vasarai del šviesiu vakaru, o žiemos laikas žiemai, o pavasaris ir ruduo tiesiog prie ju prisitaiko...

Stanislava

Stanislava portretas
Tik vasaros nuo tamsos tai pap debresija
VISI KOMENTARAI 100

Galerijos

Daugiau straipsnių