Prokuratūra nutraukė tyrimą dėl sudegintos LGBT vėliavos

Prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą Raimondo Šimaičio atžvilgiu, kuris birželį per LGBT eitynes Vilniuje sudegino LGBT bendruomenės vėliavą, tačiau svarsto jį nubausti administracine tvarka.

Vilniaus miesto trečiajame policijos komisariate buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tyrimas buvo pradėtas dėl įvykio birželio 8 dieną. Tądien, apie 16.55 val., netoli pastato Gedimino prospekte 51, viešoje vietoje, prie skulptūros „Žinia“, R. Šimaitis LGBT eitynių metu, matant aplinkiniams, pritvirtinęs ant savadarbio medinio kryžiaus LGBT bendruomenės vėliavą (keturių dalių, 11 spalvų), apipylė ją degiu skysčiu ir padegė.

Jis buvo įtariamas tokiais savo veiksmais viešai tyčiojęsis ir niekinęs žmonių grupę bei jai priklausančius asmenis dėl seksualinės orientacijos. Pats R. Šimatis sakė atlikęs meninį pasirodymą „Spalvos sušildo“

Kaip Eltą informavo prokuratūra, pirmadienį prokuroro nutarimu ikiteisminis tyrimas nutrauktas nenustačius, jog padaryta nusikalstama veika.

„Prokuroro priimtame nutarime rašoma, kad  R. Šimaičio veiksmuose nustatyti administracinio teisės pažeidimo, numatyto Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 494 straipsnio 2 dalyje požymiai. Tyrimo metu surinkta medžiaga perduota spręsti dėl atsakomybės pagal Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 494 str. 2 d. taikymo“, – rašoma prokuratūros atsakyme Eltai.

Prokuratūros nurodytas straipsnis numato atsakomybę už susirinkimų ir kitų renginių organizavimo reikalavimų pažeidimą. Kitų viešosiose vietose vykstančių renginių organizavimo reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą nuo 30 iki 150  eurų.

„Susirinkimų įstatymo nepažeidžiau, pranešimą apie renginį išsiunčiau tinkamai. Savivaldybės prokuratūrai nurodytos interpretacijos – ne įstatymas. Jei nubaus, skųsiu, nes kai Raskevičius degino knygas ir tik atvykęs į „renginio“ vietą, paragintas tai padaryti, savivaldybei išsiuntė pranešimą apie „renginį“, baudos negavo. Manau jog dvigubų standartų neturi būti ir viską padarysiu jog jų neliktų. Reikės – bylinėsiuos“, – Eltai teigė R. Šimaitis.

ELTA primena, kad birželio 17 dieną, Vilniuje, netoli Seimo rūmų, per surengtą protesto akciją R. Šimaitis sudegino knygas, kuriose pateikiama informacija apie homoseksualius asmenis. Jis teigė, kad tokiu būdu protestuoja prieš šalyje esą gniaužiamą žodžio ir saviraiškos laisvę.

Vyras prie M. Mažvydo bibliotekos atsinešė kepsninę ir tris knygas, kuriose rašoma apie homoseksualius santykius – tai „Kuprotas kalnas“, „Homoseksualumo prigimties istorija“, „Vadink mane savo vardu“. Būtent šias knygas praėjusių metų lapkritį prie parlamento degino Seimo narys, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius, protestuodamas prieš Seimo sprendimą nepanaikinti įstatymo nuostatų, kuriomis draudžiama pasakoti vaikams apie LGBTQ.

A. Šimaitis teigė iš esmės nepritariantis knygų deginimui, tačiau akcentavo, kad, jei T. V. Raskevičių policija nenubaudė už jo nepaklusnumo akciją, tad ir jį už tokį patį protestą nubausti neturėtų.

„Mano protestas yra apie tai, kad Lietuvoje yra gniaužiama žodžio laisvė, gniaužiama saviraiškos laisvė ir mes panašėjame į diktatūrinę valstybę“, – aiškino R. Šimaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne

ne portretas
To maža. Turi būti nubaustas tas siono kuilys, kuris dulkino šaligatvį priešais Katedrą ir visi kiti nešvankiai besielgę pimpagalviai

xx

xx portretas
O kaip su tuo LGBTQ parado dalyviu,kuris su trumpa apranga ir LGBTQ vėliava mosikavo i,grasino r užpuolė žmones prie katedros,paskui bučiavosi su Armonaite?ARr čia jau jis liko nepakaltinamas nes policija į į tai nereagavo,kaip reaguodavo į Gražulį?Nes jei visi ,kas pasako kitą nuomonę agresyvią propagndą ir prieš netolerantišką LGBTq elgesį yra puolami,vos ne pasuliniu mastu,O toks Slušnys dar aškina,kad žmonės nebijo asisakyti savo nuomonės ir pats kaip kremlinis kaltina vienu ir tuo pačiu kitus,

Triedžiu, \\\\\\.../////

Triedžiu,  \\\\\\...///// portretas
kas man bus,sudeginau senus autus,kurie man brangesni už p"Ydatų skarmalą.___Gal emigruoti,kol "vyriausybė neužsekė?
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių