Prie Vyriausybės protestas prieš migrantus Dieveniškėse: pas mus gaisras, padėkite jį nugesinti

Prie Vyriausybės ketvirtadienį keli šimtai žmonių susirinko į protestą prieš nelegalių migrantų apgyvendinimą Šalčininkų rajono savivaldybėje esančiame Dieveniškių miestelyje.

„Šiandienį susitikimą čia organizuoja Dieveniškių bendruomenė, palaiko šią akciją Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga. Ir mums labai malonu, kad su mumis toli gražu yra ne vien dieveniškiečiai, bet palaiko ir kitos bendruomenės, kurios supranta šį svarbų klausimą“, – į susirinkusiuosius kreipėsi vienas iš protesto organizatorių.

Protestuotojai laikė plakatus su užrašais: „Prezidente, apsaugokite mus“, „NE! pabėgėlių centro steigimui Dieveniškėse“, „Mums rūpi mūsų saugumas“, „STOP migrantams“, „Sveiki atvykę į vietą, kur policija daužo savo piliečius“ ir t.t.

Susirinkusiuosius lenkiškai ir lietuviškai maldai pakvietė į protestą atvykęs kunigas.

„Šiandien pas mus gaisras. Padėkite jį nugesinti. Jeigu nenugesinsime, jis ateis ir pas jus“, – į susirinkusiuosius kreipėsi į protestą atvykęs kunigas.

Šiandien pas mus gaisras. Padėkite jį nugesinti. Jeigu nenugesinsime, jis ateis ir pas jus.

Į mitingą išreikšti Dieveniškių gyventojams palaikymo atvyko ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis, Seimo narė, buvusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašūnienė, parlamentarai Petras Gražulis, Valdemaras Valkiūnas.

Proteste lenkų ir lietuvių kalbomis į susirinkusius kreipėsi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sambūrio vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, dėkojęs atvykusiems.

„Dėkoju tiems, kurie mus remia, kurie šiandien yra čia, kurie atvažiavo į Dieveniškes, ir Šeimų maršo atstovams, kadangi reikalas yra bendras. Kaip šiandien buvo pasakyta, šiandien Vilniaus kraštas, rytoj – Žemaitija, ir to neleisim. Mes nesutiksim, kad valdžia nekalba su mumis, kad valdžia primetė iš viršaus neapgalvotus sprendimus“, – sakė V. Tomaševskis.

ELTA primena, kad Dieveniškėse trečiadienį lankėsi prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas teigė į Dieveniškes nuvykęs, nes norėjęs išklausyti jų rūpesčius.

Šiemet iš viso į Lietuvą iš Baltarusijos iki vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį bandė patekti 3 145 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra 39 kartus didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Pernai visame Lietuvos pasienyje sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Šią liepą pasieniečiai sulaikė 2 484 migrantus. Birželį tokių buvo 473, gegužę – 77, balandį – 70, o kovą – 8.

Labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai. Be to, pasieniečiams į pagalbą atėjo pajėgos iš kitų Lietuvos institucijų, tarp jų kariuomenės, taip pat Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX bei Estijos pareigūnai.

Protestas rengiamas po to, kai vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pareiškė, jog šiuo metu apgyvendinti migrantų Dieveniškėse neplanuojama, patalpos laikomos tik kaip rezervinė vieta.

Vidaus reikalų ministerija anksčiau buvo numačiusi iki rugsėjo pirmos apgyvendinti kelis šimtus migrantų Dieveniškių buvusioje technikos mokykloje.

Dieveniškių gyventojai ne kartą rengė protesto akcijas ir teigė prieštaraujantys migrantų apgyvendinimui miestelio teritorijoje, kadangi vieta, kurioje ketinama apgyvendinti migrantus, yra per porą dešimčių metrų nuo veikiančios mokyklos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šį kart

Šį kart portretas
pabūsiu bjauria jahydna - O AR JŪS PONAI BESIŠAUKIANTYS PADĖTI, DAUG PADĖJOT KITIEMS? Kokiose pilietinėse akcijose dalyvavot? Žemės referendumo gynėjų? Garliavos mergaitės? Skalūnų dujų išgavimo planams? Protestuose prieš Naująjį Darbo Kodeksą ar begėdišką aukščiausios valdžios tarnavimą užsienio bankams bei juodajam verslui suryjančiam viską ką bet kokiais būdais išplėšia iš LR?Pagaliau, ar bent kaip nors pasisakėte prieš nusikalstamą LRT darbą ir jos struktūrą mintančią iš Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų, begėdiškai dirbančią tik teroristų partijoms? NE. Jūsų ten nebuvo..

labai realu

labai realu portretas
versija: pasienių gyventojai siunta dėl sutrikdytos pasienio cigarečių kontrabandos

Salin patvorinius valstiecius

Salin patvorinius valstiecius portretas
Celofano valdomi ir karbauskio palaiko,i runkeliai ir vel riauses kelia.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių