Prezidentas: VSD siekis pradėti tyrimą neturi būti raganų medžioklė

Valstybės saugumo departamento (VSD) siekis pradėti tyrimą dėl informacijos paviešinimo ir apklausti pranešėją neturi būti raganų medžioklė, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

„Jeigu tai yra tam tikros teisinio pobūdžio pretenzijos, kad pranešėjas kažką padarė negerai, tai yra vienas dalykas, bet jeigu tai yra raganų medžioklė, tai yra blogai ir tai tikrai nebus toleruojama“, – žurnalistams penktadienį sakė šalies vadovas.

Jis taip pat teigė blogai vertinantis mėginimus persekioti, tačiau sakė, kad aplinkybes dėl VSD siekio pradėti tyrimą jam dar reikia išsiaiškinti.

VSD siekia pradėti tyrimą dėl įslaptintos informacijos atskleidimo, žiniasklaidoje paviešinus pranešėjo raštą apie galimai neteisėtai rinktą informaciją departamente.

Departamento atstovė Aurelija Katkuvienė anksčiau šią savaitę BNS teigė, kad buvo kreiptasi į Generalinę prokuratūrą dėl atsakymo, ar apklausiant pranešėją departamentas nepažeistų Pranešėjų apsaugos įstatymo ir tai negalėtų būti traktuojama kaip spaudimas.

Ji patvirtino, jog kol kas tyrimas dėl paviešintos riboto naudojimo informacijos nėra pradėtas.

Ikiteisminį tyrimą dėl to pradėti galėtų prokuratūra, tačiau prieš tai turi gauti VSD vertinimą, ar pasirodžiusia informacija neatskleista valstybės paslaptį sudaranti informaciją.

Pasak VSD atstovės, šį pradinį tyrimą departamentas ir siekia pradėti.

Kreipimesi į prokuratūrą VSD nurodo, kad naujienų portale delfi.lt kovo pradžioje paskelbtas raštas „ne tik atskleidė VSD įslaptintą informaciją, bet taip pat paviešino tam tikrus pranešėjo duomenis, kurie VSD pareigūnams ir darbuotojams leido identifikuoti pranešėjo asmens tapatybę“.

Parlamentinio tyrimo siekęs buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas šiuos VSD veiksmus vadino kerštu.

„Čia yra kerštas, kad niekam nekiltų noras vykdyti parlamentinę kontrolę. (...) Tai, kas vyksta dabar, aš vertinu kaip išpuolį ir prieš pranešėją, ir prieš mane, ir prieš žiniasklaidą, ir prieš opoziciją“, – BNS trečiadienį sakė V. Bakas.

Aukštas žvalgybos pareigūnas pernai balandį informavo tuometinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką V. Baką apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą VSD.

Pareigūno duomenimis, VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Žvalgybininko pateiktame asmenų, apie kuriuos VSD rinko informaciją, sąraše nurodyta daugiau kaip 60 pavardžių, tarp jų daug žinomų žmonių iš verslo, kultūros, pramogų sferų.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. 

Atlikęs tyrimą dėl šio pranešimo, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas konstatavo, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau pasiūlė keisti darbo tvarką ir atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Visuomene nori aiskumo ,kad visi taskai butu sudeti ,kiek galima vakrug do okola kalbeti ir nieko nepasakyti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių