Prašomas pradėti parlamentinis tyrimas dėl TM veiksmų

Piliečių gynybos paramos fondo direktorius, Lietuvos Helsinkio grupės narys Stasys Kaušinis prašo parlamentinio tyrimo dėl Teisingumo ministerijos veiksmų. Jis kreipėsi į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Emanuelį Zingerį ir užsienio reikalų ministrą Audronių Ažubalį

S.Kaušinio manymu, prieš metus kilus skandalui dėl Baltarusijos režimui atskleistų žmogaus teisių gynimo centro „Viasna“ vadovo Alesio Bialiackio sąskaitų, Teisingumo ministerija nesugebėjo deramai paneigti ankstesnės savo Baltarusijai pateiktos informacijos, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Pasak dienraščio, paaiškėjus, jog Lietuvos pagal teisinės pagalbos sutarties prašymą perduoti duomenys tapo pagrindu suimti A.Beliackį, Lietuvos teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius kreipdamasis į Baltarusijos teisingumo ministeriją nusiuntė laišką.

„Pranešame, kad mūsų suteikta informacija nepatikima“, - rašyta laiške, dokumente nurodant, kada buvo išsiųsti du laiškai su minėta informacija. Helsinkio grupės narys mano, kad raštą siuntę valdininkai nepasirūpino, kad dokumentas turėtų juridinę reikšmę Baltarusijos teisme.

Teisingumo viceministro T.Vaitkevičiaus teigimu, Lietuvoje gavęs tokį raštą teismas į jį atsižvelgtų.

„Raštą kūrė darbo grupės specialistai iš Užsienio reikalų ir Vidaus reikalų ministerijų. Toje grupėje buvau ir aš. Apie formuluotę kalbėta gana ilgai. Buvo tikslas sudaryti sąlygas pasinaudoti tuo dokumentu teisme. Nutarta, kad tiek pasakyti užteks. Platesnis komentavimas, įvertinant visas aplinkybes, nebuvo laikomas būtinu“, - minėtą raštą dienraščiui komentavo T.Vaitkevičius.

„Mūsų valstybėje, jei teismas būtų gavęs tokį raštą, būtų visai kita pozicija. Bet tai, kas vyksta Baltarusijoje su ta byla, nepanašu į įprastą teisingumo standartą“, - pridūrė TM atstovas.

Baltarusijos Minsko Pervomaisko rajono teismas organizacijos „Vesna“ vadovui A. Beliackiui pernai lapkričio pabaigoje skyrė ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmę ir konfiskavo visą jo turtą.

Byla dėl mokesčių slėpimo A. Beliackiui iškelta gavus duomenų iš Lietuvos ir Lenkijos apie jo bankines sąskaitas.

Vakarai pasmerkė šį nuosprendį, pavadinę jį politiškai motyvuotu. Lietuva atsiprašė A. Beliackio artimųjų, tačiau apkaltino Minską, kad šis pasinaudojo tarptautine sutartimi neteisėtiems tikslams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių