Prasidėjus šalčiams – įspėjimas nelipti ant pirmo ledo

  • Teksto dydis:

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento statistika rodo, kad šiais metais įlūžus ledui žuvo aštuoni žmonės, iš jų vienas vaikas.

Prasidėjus šalčiams gyventojai perspėjami nelipti ant pirmo ledo.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) statistika rodo, kad šiais metais įlūžus ledui žuvo aštuoni žmonės, iš jų vienas vaikas.

Nuo metų pradžios ugniagesiai jau atliko 25 gelbėjimo darbus ant ledo, pernai tokiu metu atlikti aštuoni tokie darbai. Šiais metais ugniagesiai išgelbėjo keturis žmones (pernai – 3, iš jų vieną vaiką).

Anot PAGD, šąlant orams vis daugiau žvejų traukia ant ledo, dažnai net neįvertinę ledo storio ir negalvodami apie savo saugumą. Ledas laikomas tvirtu, jei jo storis yra daugiau kaip septyni centimetrai - toks ledas jau išlaiko žmogų. Tačiau kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 centimetrų.

Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus, plonas ledas būna ir tose vietose, kur įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, yra šaltinių.

PAGD pataria prieš lipant ant ledo apsidairyti, ar arti nėra praminto takelio, paliktų pėdų, jeigu yra, eiti jomis, nes tai jau išbandytas kelias. Einant ledu ugniagesiai pataria turėti tvirtą lazdą ir ja tikrinti ledo stiprumą.

Įlūžus patariama nepasiduoti panikai ir neprarasti savitvardos, ropštis ant ledo į tą pusę, iš kur ateita, o ne plaukti pirmyn. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas, užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis. Reikia nusiridenti kuo toliau nuo eketės į tą pusę, iš kur ateita, nes ten ledas tvirtesnis. Išlipus ant kranto reikia bėgti, siekiant sušilti ir kuo greičiau pasiekti šiltą vietą.


Šiame straipsnyje: ledasskęstiįlūžoskenduoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių