Pradeda projektą: bus stiprinamos neįgaliųjų komunikavimo galimybės

  • Teksto dydis:

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pradeda įgyvendinti projektą, skirtą geresnėms neįgaliųjų komunikavimo galimybėms pasitelkiant informacines technologijas.

Numatyti du informacinių technologijų (IT) sprendimai, skirti neįgaliesiems.

Vienas jų – geresnėms kurčiųjų komunikacijos galimybėms, kitas – aklųjų prieigai prie informacijos užtikrinti.

Finansavimas skirtas Neįgaliųjų reikalų departamentui, minėtiems projektams numatyta skirti beveik 2,5 mln. eurų lėšų.

„Skatinant visuomenei naudingus inovatyvius sprendimus ir siekiant, kad kuo daugiau žmonių galėtų naudotis išmaniomis technologijomis, bus sukurtos tokios skaitmeninės programos, kuriomis negalią turintys žmonės galės lengviau ir paprasčiau bendrauti ir naudotis viešosiomis paslaugomis“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministrė tikisi, kad sukurti sprendimai palengvins skaitmeninius gebėjimus ir komunikaciją regėjimo ir klausos negalią turintiems asmenims, taip pat juos aptarnaujantiems paslaugų teikėjams, pardavėjams, viešojo sektoriaus atstovams.

IT sprendimas klausos negalią turintiems asmenims padėtų gauti lietuvių gestų kalbos vertimo paslaugą, tai yra, būtų diegiama mobilioji programėlė, kuri užtikrintų kokybiškesnį nuotolinių lietuvių gestų kalbos vertimo paslaugų teikimą.

Ši programėlė leistų ne tik skambinti kurčiajam, bet ir klausos negalios neturintis asmuo galėtų paskambinti savo kurčiam draugui ar klientui ir su gestų kalbos vertėjo pagalba bendrauti ar aptarti dalykinius klausimus.

Regos negalią turintiems asmenims IT sprendimas leistų kokybiškiau žiūrėti filmus. Vartotojas turėtų atsisiųsti programėlę, kurios veikimo principas – garso atpažinimo technologija, naudojantis telefono ar planšetės mikrofonu ir atpažįstant filmo garsus.

Projektams įgyvendinti Neįgaliųjų reikalų departamentas planuoja pasitelkti partnerius – Techninės pagalbos neįgaliesiems centrą bei Lietuvos aklųjų biblioteką.

Finansuojamos veiklos turi būti baigtos įgyvendinti iki 2026 metų kovo 31 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atrodo

Atrodo portretas
kad neįgalieji greit taps išrinktaisiais,bet tik žiniasklaidoje.Viską naikina,socialinis taxi be finansavimo,paslaugos dvigubai brangesnės nei valdiško taxi,telefonai registruotis pas gydytojus specialistus apmokestinti.valandą praskambinus 5 eurai,kompensuojami vaistai išbraukti iš sąrašo.Kalba apie mistinę slaugą namuose,tai koks ten finansavimas bus,kur darbuotojai.Gal neturi supratimo kokios pagalbos reikia gulinčiam ar beveik ne vaikštančiam.Sukurs komandas,kurios aplankys,pašnekės,bet reikia lašinių pastatymo,vaistų leidimo ,pagalbos nuvežant pas specialistus.Ir svarbiausiai vaistų,kuriuos galima naudoti,atsižvelgiant į gretutines ligas.

Kiek gi

Kiek gi portretas
bus sikart "isisavinta"!?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių