Po pareigūno nužudymo – klausimai dėl policijos vadų atsakomybės

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas žada reikalauti policijos vadovų atsakomybės, jei per tarnybinį patikrinimą dėl Telšių policininko nužudymo bus nustatytos darbo organizavimo spragos.

Įžvelgė spragų

„Nuo generalinio komisaro veiksmų, nuo tarnybinio patikrinimo priklausys, ir aš toliau spręsiu apie savo tolesnius veiksmus. Ir čia būsiu tikrai labai principingas“, – antradienį po susitikimo su generaliniu policijos komisaru Linu Pernavu žurnalistams sakė ministras.

„Jeigu bus nustatytos esminės tarnybos organizavimo spragos, kelsiu Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko atsakomybės klausimą. Jeigu bus nustatytas strateginio lygmens darbo brokas, aš kelsiu aukščiausių policijos vadovų atsakomybės klausimą“, – kalbėjo T.Žilinskas.

Jis pabrėžė laukiąs konkrečių policijos vadovo veiksmų, „kaip galima būtų spręsti, sakyčiau, eilę metų užsitęsusias problemas, kurias kelia ir apie kurias kalba tiek mūsų visuomenė, tiek policijos bendruomenė“.

Policijos departamento vadovas savo ruožtu tikino pasirengęs atsistatydinti, jeigu to pareikalaus ministras.

„Aš savo kėdės niekada nesilaikiau ir nesilaikau šiandien. Ministras nuspręs“, – teigė jis.

T.Žilinskas tvirtino matąs spragų rengiant policijos pareigūnus.

„Aptarus beprasmę ir tikrai nepateisinamą žūtį, matau, kad policijos sistemoje yra spragų“, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministras ragino peržiūrėti dabartinę policijos pareigūnų rengimo tvarką.

„Manau, kad reikėtų peržiūrėti dabartinę policijos pareigūnų rengimo sistemą, reikėtų peržiūrėti jų taktinio užsiėmimo klausimą, nes jeigu dvi valandos per mėnesį skiriamos tik taktiniam užsiėmimui, manau, kad tiesiog reikia perdėlioti prioritetus ir už esamą finansavimą, matyt, kitaip sudėlioti užsiėmimus, kad pareigūnai būtų dar labiau pasirengę“, – sakė T.Žilinskas.

Policijos generalinis komisaras savo ruožtu tvirtino, kad artimiausiu metu bus įvertinta, ar visose įstaigose tinkamai organizuojami fizinio ir kovinio parengimo mokymai, šaudymo pratybos.

L.Pernavas tvirtino, kad pastaraisiais metais smarkiai pagerėjo ir pareigūnų aprūpinimas.

Jo duomenimis, 2014 metais policijos ginkluotei, tarp jų ir šoviniams, elektros impulsinių prietaisams „Taser“, išleista 162 tūkst. eurų, šiais metais pirkimą jau vykdoma už 2,2 mln. eurų.

„Policija turi 800 neperšaunamų liemenių, 2014 metais turėjo 300 senų liemenių, pernai esame nupirkę 500 naujų liemenių. 2014 metais turėjo 240 elektros impulsinių prietaisų „Taser“, mes negalėjome aprūpinti kiekvieno ekipažo, šiandien mes jų turime 800“, – dėstė policijos vadovas.

Pasak jo, padidintas ir šovinių, skirtų vienam pareigūnui, skaičius. Pagal generalinio komisaro patvirtintą normą, policijos pareigūnui turi būti skirta 100 šovinių per metus. Pernai teko 25-30 šovinių, šiemet tas skaičius padidintas iki 50, kitais metais jis turi būti padidintas iki 70, dar kitais metais planuojama pasiekti šimtas šovinių, skirtų vienam pareigūnui, skaičių.

L.Pernavas minėjo, kad šiuo metu vykdomas dešimties lazerinių treniruoklių pirkimas, bus įsigyta 60 pistoletų, šaudančių dažais, komplektų.. „Manau, kad reikėtų peržiūrėti dabartinę policijos pareigūnų rengimo sistemą, reikėtų peržiūrėti jų taktinio užsiėmimo klausimą, nes jeigu dvi valandos per mėnesį skiriamos tik taktiniam užsiėmimui, manau, kad tiesiog reikia perdėlioti prioritetus ir už esamą finansavimą, matyt, kitaip sudėlioti užsiėmimus, kad pareigūnai būtų dar labiau pasirengę“, – sakė T.Žilinskas.

Vyko kelių patrulis

Į tragiškai pasibaigusį iškvietimą dėl smurto artimoje aplinkoje Telšių rajone vyko kelių patrulis, nes jo ekipažas buvo arčiausiai įvykio vietos, antradienį po susitikimo su vidaus reikalų ministru sakė generalinis policijos komisaras Linas Pernavas.

„Į įvykį vyksta tuo metu arčiausiai esantis laisvas policijos ekipažas“, – teigė Policijos departamento vadovas.

Jis pabrėžė, kad šis ekipažas buvo aprūpintas visomis specialiosiomis priemonėmis: neperšaunamomis liemenėmis, šaunamuoju ginklu, elektrošoko įrenginiais.

Kodėl įvyko nelaimė ir pareigūnas buvo nužudytas, policijos vadovas nesiėmė vertinti. Jis sakė laukiąs tyrimo rezultatų.

L.Pernavas informavo, kad žuvusio pareigūno porininkei šią savaitę bus pradėta reabilitacijos procedūra.

Policijos vadovas nesiėmė vertinti, kodėl šaunamąjį ginklą turėję pareigūnai jo nepanaudojo. Jis tik pabrėžė, kad valstybė gina ir gins esant būtinybei tarnybinį ginklą panaudojusį pareigūną.

L.Pernavo duomenimis, pernai policijos pareigūnai iš tarnybinio ginklo iššovė 67 kartus, taip pat ir prieš asmenį.

Vidaus reikalų ministras T. Žilinskas antradienį susitiko su L.Pernavu aptarti pareigūnų saugumo užtikrinimą tarnybos metu. Šis pasitarimas surengtas po to, kai penktadienį atvykęs į iškvietimą Telšių rajone buvo nužudytas patrulis Liudas Šimkus.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiasis patrulis 36-erių L.Šimkus vyko į buitinį incidentą Telšių rajone, Tryškių miestelyje. Pranešta, kad smurtaujama artimoje aplinkoje. Pirminiais duomenimis, įtariamasis smurtautojas atvykusį pareigūną puolė peiliu. Sužeidimai buvo mirtini.

Policininko nužudymu įtariamam Artūrui Noreikai teismas sekmadienį skyrė trijų mėnesių suėmimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Aišku kad policijos vadai kalti, BET - į juos papuola TIK aklai politikams paklusnūs; pirmiausia kaltinkim Seime sėdinčius; - pagarba STT ir tokius 'kutenančius'.

Pirmiausia

Pirmiausia portretas
atsakomybę turi prisiimti seimas ir vyriausybė. Jei jau manom, kad atsakyti turi ne pats nusikaltėlis, o kažkas kitas.

Valdas,visiškos pievos

Valdas,visiškos pievos portretas
O kur fizinis pasirengimas,policininkas privalo plikom rankom mažiausia 3 pažeidejus atjungti.Kiek kartu į sporto sale vaikšto.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių