Pirma sukaktis

Investicijos uoste

Pirma sukaktis

Vakar Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO) atidarė birių trąšų terminalą, kainavusį daugiau kaip 50 mln. litų. Dar 35,5 mln. litų investavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, pastačiusi naujas krantines ir nutiesusi geležinkelio atšaką. Atidarymo iškilmėse dalyvavo net Baltarusijos premjero pareigas einantis Vladimiras Simaško.

Didžiausio uoste trąšų terminalo atidarymas sutapo ir su KLASCO privatizavimo penkmečiu. Per tą laikotarpį šią kompaniją įsigijęs koncernas “Achemos grupė” investavo daugiau kaip 150 mln. litų. Šios investicijos, kaip teigė „Achemos grupės“ prezidentas Bronislovas Lubys, yra net didesnės nei buvo numatytos KLASCO privatizavimo programoje. Pastatyti skystų trąšų, birių produktų (grūdų) ir birių trąšų terminalai ir keletas modernių sandėlių. B.Lubys pažadėjo, kad KLASCO vystymas nesustos ir ateityje.

Birių trąšų terminalą suprojektavo ir statė Lietuvos įmonės, įrangą tiekė įvairios užsienio firmos. Dviejų milijonų tonų per metus projektinio pajėgumo KLASCO birių trąšų terminalas kraus kaimyninių šalių tranzitui skirtas trąšas, o taip pat lietuviškas trąšas, daugiausia Jonavos „Achemos“.

Vieni pagrindinių KLASCO klientų bus Baltarusijos trąšų gamyklos. Neatsitiktinai šio komplekso atidaryme dalyvavo Baltarusijos premjero pareigas einantis V.Simaško, taip pat šios šalies transporto ministras Michailas Borovojus. Per metus gaminusi 6 mln. tonų trąšų pernai Baltarusija per Klaipėdos uostą eksportavo tik 0,8 mln. tonų. Gabentos tik į Europos šalis išvežamos trąšos. Didesni laivai, plaukiantys į Ameriką, buvo kraunami Ventspilio uoste. Atidarius naują terminalą KLASCO prie 14 metrų gylio krantinių galės aptarnauti “Panamax” tipo laivus ir patenkins klientų poreikius trąšas tolimais atstumais gabenti dideliais laivais.

KLASCO generalinis direktorius Eduardas Plauška tikisi, kad 2005 metais birių trąšų terminalo krova sieks 1 mln. tonų, o vėliau jis dirbs visu pajėgumu. Praėjusį savaitgalį įvyko bandomasis trąšų krovimas į laivus, o realiai pirmasis laivas bus pradėtas krauti po dviejų savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių