Pirmą kartą skelbiamos sovietų ištremtų Lenkijos kariškių bylos

Svetainėje kgbveikla.lt pirmąkart skelbiamos ištremtų Lenkijos kariškių, tarp kurių ir Vilniaus krašto bei pasaulio lietuviai, bylos.

Pasak Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC), šie dokumentai parodo sovietinį brutalumą ir melą.

LGGRTC istorikų išanalizuoti ir pradėti viešinti dokumentai rodo, kad sąjungininkų prieš nacistinę Vokietiją gretose kovoję Didžiojoje Britanijoje iš Lenkijos piliečių suformuoto Anderso armijos korpuso kariai pokariu sovietų nemalonę pelnė viešai palyginę gyvenimą demokratiniuose Vakaruose ir Sovietų Sąjungoje, teigiama antradienį išplatintame pranešime.

Be to, 1951 metų trėmimo operacijos „Sever“ („Šiaurė‘) neišvengė ir specialiais SSRS nutarimais iki šios armijos suformavimo amnestuoti Lenkijos pilietybę turėję kariškiai.

LGGRTC pranešimo nurodoma, kad Lietuvoje yra išlikę 50 buvusių Lenkijos kariškių ir jų šeimų trėmimo bylų. Iš 50 buvusių karių 25 – lenkų tautybės asmenys, 17 – lietuvių, penki – rusų, du – totorių ir vienas baltarusis.

Svetainėje viešinami visi sprendimai dėl trėmimų, sovietinės pažymos apie tremiamus asmenis, sovietinio saugumo informatorių pranešimai apie Lenkijos kariškių pokalbius, jų pasisakymus apie gyvenimą Sovietų Sąjungoje.

Kai mūšiams trūksta kovotojų, tinka ir į lagerius kaip „priešiškas sovietinei armijai elementas“ išsiųsti politiniai kaliniai, amnestuojami ir kriminaliniai nusikaltėliai.

Taip pat skelbiami ištremtųjų laiškai su prašymais paleisti iš tremties ir valdžios atsakymai, kodėl jie neišleidžiami. Pateikiama ir dalis tardymo protokolų. Paviešintuose dokumentuose publikuojamos ir tų žmonių nuotraukos, sąjungininkų kareivių knygelė.

Pasak LGGRTC vadovo istoriko Arūno Bubnio, minimi istoriniai dokumentai svarbūs, nes „rodo tuometės oficialios Maskvos dviveidiškumą ir požiūrį į savo sąjungininkus“.

„Kai mūšiams trūksta kovotojų, tinka ir į lagerius kaip „priešiškas sovietinei armijai elementas“ išsiųsti politiniai kaliniai, amnestuojami ir kriminaliniai nusikaltėliai. Tačiau pergalė yra tik valdžiai, nes po karo artimųjų ilgesio į tėvynę atgintiems kariams pažadėtas „rojus“ tęsiasi neilgai: jau 1951 metais išleistas įsakas pradėti užsienį regėjusių ir su sovietine realybe jį lyginančių kariškių trėmimus“, – sakė A. Bubnys.

Pasak A. Bubnio, be kitų, tarp ištremtųjų iš Lietuvos buvo ir kolūkio pirmininkas, ir apylinkės deputatas, ir žmogus, laikraščiuose šlovinęs sovietinę valdžią, per radiją kvietęs kitus, tarnavusius Anderso armijoje, grįžti į tėvynę.

Jis primena, kad 1945 metais pasibaigus Antrajam pasauliniam karui abiejuose Anderso armijos Lenkijos korpusuose tarnavo 75 tūkst. kariškių. Iš viso iš Ukrainos, Baltarusijos, Lietuvos buvo ištremta 13–14 tūkst. žmonių.

Pasak LGGRTC, viešinami dokumentai yra svarbus susistemintas istorinis šaltinis ir nuodugnus susipažinimas su juo padeda „dar geriau suprasti Putino režimo ištakas“.

Šia tema svetainėje Kgbveikla.lt iš viso planuojama paviešinti apie 200 istorinių dokumentų. Juos parengė Centro Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis istorikas Gintautas Miknevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Зверства Советской Армии на территории Германии. Рассказ ветерана. (Полная версия). Jutube pamatyt galima gyvo liudininko ruso pasakojimą. O tie žiaurumai buvo čia, Klaipėdos krašte.

ALGIS

ALGIS portretas
užslaptino kgb archyvus tautos koncervatoriai

Anonimas

Anonimas portretas
O lietuva kaip visada miega,laukia gal kas kitas padarys uz juos,kur musu tremtiniu bylos aaaaaaaaaaaa,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių