Pirkti pieną „iš rankų“ - pavojinga
Klaipėdos pietiniuose rajonuose klesti nelegali prekyba pienu. Pavojinga pirkti pieną kiemuose, nes nežinoma jo kilmė.
Taip teigia Klaipėdos ir apskrities maisto ir veterinarijos tarnybų specialistai. „Šiomis dienomis mūsų kolegos trijuose Vilniaus mikrorajonuose tikrino nelegalius pienininkus. Netrukus ir mes organizuosime tokius reidus“, - sakė Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Nijolė Kazlauskienė.
Ankstų rytą pietiniuose uostamiesčio mikrorajonuose parduodamo pieno litras kainuoja 1-1,10 Lt. Vieni pardavėjai prekiauja pigesniu pienu. Jie pieną kiemuose pilsto iš bidono arba parduoda 1-2 l plastiko buteliuose. Kiti prekiautojai pieną atveža 3 l stiklainiuose ir išnešioja po nuolatinių pirkėjų butus.
Pasak Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojo Virgilijaus Liepinio, pieną galima pirkti tik iš tų ūkininkų, kurie turi jų tarnybos išduotą leidimą. Tokiuose leidimuose visada nurodyta konkreti prekybos vieta, tarkime, turgavietė arba parduotuvė. Ūkininkas privalo pieną pilti tik į pirkėjo tarą. Taip pat nurodyti melžimo laiką, raštu arba žodžiu informuoti pirkėją, kiek laiko jis gali laikyti nepasterizuotą pieną.
V. Liepinio duomenimis, nuo šių metų pradžios Klaipėdos rajono ūkininkams išduota apie 20 leidimų prekiauti pienu. Visi šie ūkininkai prekiauja Gargždų turgavietėse. Tarnyba neužfiksavo, kad minėti ūkininkai būtų pažeidę prekybos taisykles.
Akivaizdu, kad pietiniuose Klaipėdos mikrorajonuose pieno prekiautojai užsiima nelegalia veikla. „Todėl reidus prieš juos rengsime tik kartu su policija“, - teigė N. Kazlauskienė. Per keletą metų išaiškintas tik vienas nelegalus pienininkas, prekiavęs pietinėje Klaipėdoje.
Per metus Klaipėdos turgavietėse buvo nubausta apie 10 pienininkų, neturėjusių leidimų. Prekybos leidimai neišduoti nė vienam Klaipėdos priemiesčių gyventojui, karves laikančiam Rimkuose, Lipkiuose ir kituose miesto rajonuose.
Higienistai įspėja, jog pavojinga pirkti neaiškios kilmės pieną. Vilniuje aptikto nelegalaus pieno analizė parodė, kad sveikatai pavojingų bakterijų kiekis leistiną normą viršija 4 kartus. Iš po skverno pieną perkantys žmonės teisinasi, kad jis pigesnis ir kaloringesnis nei parduotuvėse – iš litro naminio pieno galima gauti iki 150 g riebios varškės arba apie 200 g grietinės ir grietinėlės.
Naujausi komentarai